RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

Turul catedralei Pogorârea Sfântului Duh, din Paşcani – la finalizarea unei etape importante a construcţiei

Catedrala Pogorârea Sfântului Duh din Paşcani s-a înălţat în ultimii doi ani într-un ritm mulţumitor pentru cei care muncesc asiduu la acest monument, precum şi pentru credincioşii care aşteaptă să participe la slujbele din maiestuoasa casa duhovnicească. 

 

  

 

 

La construcţia catedralei s-a purces încă din anul 2005, însă s-a lucrat cu pauze de timp, în funcţie de cum au venit şi banii.

Acum, după atâţia ani, rezultatele se văd din ce în ce mai bine. În interior s-au finalizat absidele laterale, precum şi gradenele şi balcoanele. Cafasul bisercii, locul unde va cânta corul, iar credincioşii vor participa la slujbe, a fost şi el finalizat. Se lucrează momentan la cea mai importantă şi grea etapă, şi anume, ridicarea turlei principale, care va avea o înălţime de 40 de metri.

Părintele protopop Postolachi le arată credincioşilor stadiul lucrărilor la catedrala Pogorârea Sfântului Duh din Paşcani, într-un tur virtual al clădirii maiestuoase. De altfel, unii dintre aceştia au putut vizita lăcaşul de cult, la sfârşitul săptămânii trecute, când a fost organizată prima slujbă în catedrală. 

“S-a lucrat în mai multe etape, unele fiind de o complexitate deosebită. Începând cu temelia, cu demisolul, primele gradene, cu primele balcoane, cu gradenele laterale de pe Naosul Bisericii. Am ajuns la o etapă cu adevărat foarte dificilă, şi anume la locul  de unde a pornit turla principală a bisericii, care sa ve ridica până la 40 de metri. Este o manoperă foarte dificilă, complexă din punct de vedere tehnic. Sperăm să putem realiza totul după proiectul întocmit, pentru că tot ce vedeţi înseamnă lucrare monumentală“, ne-a spus părintele protopop Pavel Postolachi.

Reamintim faptul că lucrările la Catedrala “Pogorârea Sfântului Duh”, au început din anul 2005 și se desfășoară treptat, în funcție de resursele financiare existente.  Catedrala va fi una monumentală, cu elemente specifice bisericii ortodoxe, dar care va purta totodată, amprenta unui stil neoclasic. Părintele protopop Pavel Postolachi speră ca în toamna anului viitor să fie puse crucile pe turle.

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Vernisaj cu 17 expozanți la Casa de Cultură „Mihail Sadoveanu”. Printre artiști se numără și o pășcăneancă

Oana Cordoneanu

Vulcanii noroioși din nordul Moldovei, între legendă și adevăr. Localnicii cred că este un loc bântuit

Redacția

Rugăciunea – între credință și pretenții

Redacția
Încarcă...