NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

Descoperiri arheologice rare, scoase la iveală după scăderea cotelor Dunării, la Isaccea. ”Pentru arheologie este o situaţie inedită”

Părţi importante ale sitului arheologic Noviodunum, din oraşul Isaccea, au fost scoase la iveală după ce cotele Dunării au scăzut foarte mult din cauza secetei.

“Pentru arheologie este o situaţie inedită, pentru că de 22 de ani de când lucrez aici nu am avut niciodată cote atât de scăzute ale Dunării. În apă, sunt elemente de ziduri prăbuşite. Noi am reuşit să surprindem o parte din latura vestică a acestui turn, spunem noi că este destul de mult. Nu ştim clar momentul în care s-a întâmplat această prăbuşire. Dar această scădere a cotelor Dunării ne oferă o oportunitate. Încercăm să profităm la maxim de scăderea aceasta istorică a nivelului Dunării şi să obţinem informaţii cât mai multe legate de incinta de nord şi de fazele sale constructive. Nu ştiu dacă în următorii ani vom avea o situaţie similară şi vom mai putea investiga această zonă”, a declarat responsabilul şantierului arheologic Noviodunum, Aurel Stănică, pentru Agerpres.

Lucrările desfăşurate în ultima perioadă la cetate sunt realizate într-un proiect de restaurare şi punere în valoare a cetăţii care este finanţat prin Timbrul monumentelor istorice administrat de Institutul Naţional al Patrimoniului, proiect derulat de Primăria oraşului Isaccea, Consiliul Judeţean şi asociaţia Noviodunum.

“Lucrurile au mers destul de greu, pentru că a trebuit să mutăm o cantitate foarte mare de piatră să ajungem la structura propriu zisă a turnului. Apoi, a fost nisip şi după aceea am ajuns la solul aluvionar. Încercăm să recuperăm orice obiect şi element din săpătură. Putem spune însă că am reuşit să obţinem date foarte serioase în ceea ce priveşte fazele constructive ale turnului de colţ al incintei de nord a cetăţii Noviodunum”, a afirmat cercetătorul Aurel Stănică, pentru sursa citată.

Advertisements
  

Cetatea Noviodunum este situată în punctul „Pontonul Vechi” sau „Eski Kale” (în limba turca Cetatea Veche), la aproximativ 2 km de orașul Isaccea, pe un promontoriu, în dreptul milei 65, în apropierea unuia dintre cele mai importante vaduri ale Dunarii, de pe cursul sau inferior. Aici, Dunărea are albia îngustă, terenurile de pe cele două maluri sunt ferme şi permit construirea unor poduri de vase.

Advertisements

Datorita pozitiei sale geografice, Noviodunum a avut un important rol strategic si economic inaintea venirii romanilor, care s-a accentuat in perioada romana, romano-bizantina, medie-bizantina si in evul-mediu.

dobrogea tv

Advertisements
Advertisements

Related posts

Sărbătoare în Biserica Ortodoxă. Creștinii prăznuiesc Sfânta Treime

Redacția

Anul Z3ro – spectacol bazat pe texte, mărturii, poezii ale soldaţilor din Primul Război Mondial

Oana Cordoneanu

Cele trei fapte bune prin care se lucrează pocăința

Redacția
Încarcă...