NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Turişti inconştienţi pe Ceahlău. „Când confunzi muntele cu un club, urmările pot fi tragice“

Membrii Serviciului Salvamont Neamţ au avut câteva intervenţii zilele trecute, în două cazuri putându-se vorbi şi de comportament iresponsabil. Sfârşitul săptămânii trecute, la fel ca şi-n altele trecute, a adus mulţime de turişti pe Ceahlău, potecile alpine ce duc spre cabana Dochia şi Vârful Toaca, punctele finale ale unei ascensiuni în masiv, fiind pline de lume.   

Numai că, dacă pentru unii drumeţia s-a terminat cu amintiri frumoase, pentru alţii, aici fiind vorba de situaţii fortuite (accidente sau stări de rău survenite din senin), dar şi de inconştienţă, a fost nevoie de intervenţia salvamontiştilor.   

Prima alarmă s-a dat în seara zilei de sâmbătă, 1 august, dată la care se celebrează Ziua Naţională Salvamont, când salvatorii montani au fost solicitaţi să se deplaseze în zona Valea Martin – Rupturi, pentru recuperarea a patru persoane rătăcite, aflate în stare avansată de epuizare, una dintre ele având şi un traumatism de membru inferior.   

În timpul misiunii, membrii echipei aveau să constate că turiştii, din Vaslui şi Bârlad, dăduseră dovadă de inconştienţă crasă, aventurându-se pe munte ca şi cum ar fi fost o plimbare banală, prin oraş.   

Nu aveau echipament corespunzător, nu aveau lanterne şi au părăsit traseul marcat, crezând că pot scurta drumul, deşi cunoştinţele de orientare în teren erau minime. Aşa că, erau întrunite toate condiţiile ca să se rătăcească, lucru care s-a şi petrecut, mai ales că se şi lăsase întunericul.   

„Când echipa de intervenţie de la Baza Durău i-a găsit, la marginea unui pârâu, protagoniştii intervenţiei abia mai puteau vorbi din cauza frigului, panicii, epuizării. Probabil că în câteva ore hipotermia şi-ar fi spus şi ea cuvântul, agravând situaţia acestui grup de tineri inconştienţi“, a transmis Salvamont Neamţ.   

Şi când salvatorii vorbesc de hipotermie în toiul verii nu o fac pentru a da „greutate“ vreunui comunicat, ci este purul adevăr, pe Ceahlău diferenţa de temperatură zi/noapte fiind şi de peste 20 de grade, chiar mai mare dacă bate vântul sau plouă.   

După ce vasluienii au fost descoperiţi, cel cu traumatismul la picior a primit îngrijiri medicale, după care au fost coborâţi în siguranţă până în staţiunea Durău

Continuarea pe adevarul.ro

Advertisements

Related posts

Păcănelele, afară din baruri

Redacția

Poşta Română anunţă că de joi până sâmbătă toate unităţile sunt închise

Redacția

Mai mulți români care lucrau într-un abator din nord-vestul Germaniei au fost infectați cu coronavirus

Redacția
Încarcă...