RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Toxiinfecția alimentară: la ce alimente să fii atent?

Toxiinfecția alimentară este o afecțiune cauzată de consumul de alimente contaminate cu bacterii sau cu virusuri. Unele alimente îți cresc riscul de a face o toxiinfecție alimentară. Care sunt acestea?

Simptomele unei persoane care are toxiinfecție alimentară pot fi de la ușoare la foarte grave, diferind în funcție de bacteriile sau virusurile înghițite odată cu alimentele. Cele mai frecvente simptome ale acestei probleme de sănătate sunt stomacul deranjat, crampele stomacale, greaţa, vărsăturile, diareea și febra.

După ce o persoană consumă mâncare sau o băutură contaminată, este posibil să dureze ore întregi sau chiar zile până la apariția simptomelor de toxiinfecție alimentară. De exemplu, dacă alimentele consumate erau infectate cu stafilococul auriu, simptomele apar într-o perioadă cuprinsă între 30 de minute și 8 ore după masă. Sursele obișnuite de infectare sunt alimentele negătite după manipulare, cum ar fi felii de carne, budinci, produse de patiserie și sandvișuri.

Unele alimente sunt mai susceptibile decât altele să fie o sursă de bacterii sau de virusuri care să provoace toxiinfecție alimentară. Iată care sunt acestea:

  

Germenii (de varză, broccoli, ceapă etc.)

Germenii sunt semințe care au încolțit. Germenii de varză, de exemplu, au provocat mult cazuri de toxiinfecție alimentară de-a lungul timpului. Mediile de dezvoltare a acestor germeni, adică umiditatea și căldura, sunt prielnice, de asemenea, pentru bacterii precum Salmonella, Listeria și E. coli . Având în vedere că aceste răsaduri sunt pline de antioxidanți, multe persoane le pun proaspete în salate sau în sandvișuri. Pentru a nu risca o toxiinfecție alimentară, însă, este mai sigur ca acești germeni să fie opăriți mai întâi (dacă sunt doar spălați, germenii nu sunt distruși).

Salata verde

Frunzele de legume din care se poate face salată sunt o altă cauză importantă de toxiinfecție alimentară. Unele focare de infecție sunt legate de un anumit tip de verdeață, cum ar fi salata Romaine sau spanacul, sau de anumiți cultivatori sau ambalatori. Salmonella și alte bacterii pot ajunge pe acestea de la apa murdară de irigare, din sol sau de pe mâinile murdare ale celor care manipulează verdețurile. Germenii pot rămâne pe frunze chiar și după spălare.

Laptele crud

Laptele crud este una dintre cele mai periculoase surse de toxiinfecție alimentară. Dacă laptele de la animale nu a fost fiert sau pasteurizat pentru a se distruge bacteriile, acesta poate conține E. coli , Listeria, Campylobacter și Salmonella. Acestea pot provoca diaree timp de mai multe zile, vărsături și boli grave, cum ar fi sindromul Guillain-Barré, care poate duce la paralizie. Din acest motiv, e bine ca laptele cumpărat de la fermieri să nu se consume decât după fierbere, iar pentru cel cumpărat de la magazin să se verifice eticheta pentru a afla dacă este pasteurizat.

Brânzeturile făcute din lapte crud

Brânzeturile moi (feta, Brie, Camembert, Roquefort etc.) preparate din lapte crud cresc riscul de toxiinfecție alimentară, deoarece pot avea Listeria. Aceasta se poate răspândi dincolo de intestin și poate provoca dureri de cap, pierderea echilibrului și convulsii. De asemenea, poate duce la avort spontan sau naștere prematură, de aceea consumul acestor brânzeturi nu este indicat în sarcină.

Ouăle

Anual, ouă contaminate cu Salmonella cauzează zeci de mii de cazuri de toxiinfecție alimentară și chiar un număr de decese. Salmonella poate ajunge de la găină la ouă chiar înainte de a li se forma coaja. De asemenea, bacteriile pot infecta ouă prin excrementele de pasăre. Ouăle trebuie refrigerate la o temperatură mai mică sau egală cu 4 °C. Este adevărat că unele rețete necesită ouă nefierte; pentru acestea s-ar putea folosi tehnica de gătire „sous vide” timp de cel puțin 3 minute și jumătate.

Făina

Probabil că nimeni nu ar lua o lingură de făină crudă să o mănânce, dar multe persoane ar gusta din aluatul crud pentru biscuiți sau pentru prăjturi. Deși se întâmplă rar, făina brută poate fi contaminată cu E. coli în timpul recoltării, măcinării și cernerii. Este recomandat, deci, să nu se consume aluat crud, ci doar după ce produsul preparat este scos de la cuptor.

Carnea de pui

Carnea slabă de pasăre este o sursă bună de proteine, ceea ce o face o alegere alimentară preferată de multe persoane, însă mai mult de un milion de oameni fac anual toxiinfecție alimentară după ce mănâncă pasăre. La fel ca toate animalele, găinile au bacterii în intestin. Agenții patogeni, cum ar fi Campylobacter și Salmonella, pot ajunge pe păsări în timpul procesării și ambalării sau pe masa și ustensilele folosite la tranșare. Se recomandă să nu se spele carnea crudă de pasăre, deoarece poate contamina bucătăria, ci să fie gătită la temperatură mare pentru a ucide eventualele bacterii.

Bucățile de pepene consumate mai târziu după tăiere

Multe persoane se infectează anual cu Salmonella, unele fiind și spitalizate, iar infecțiile sunt mai frecvente vara, când se consumă mult pepene roșu sau galben. Salmonella se poate găsi pe suprafața cojii, iar când pepenele este tăiat, bacteriile ajung pe miezul care va fi consumat. Pepenele tăiat în prealabil și mâncat mai târziu poate fi contaminat cu norovirus, Listeria și alți agenți patogeni. Se recomandă, deci, ca înainte de consum să se spele bine pepenele întreg pe coajă, cu apă și săpun sau bicarbonat și abia apoi să fie feliat. Dacă rămân bucăți tăiate și neconsumate, acestea vor fi puse la frigider.

Stridiile

Aceste moluște își iau hrana din apă prin branhii, iar în acest mod pot capta bacterii și virusuri. Consumul de stridii crude contaminate poate cauza vibrioză, afecțiune care provoacă diaree, vărsături, febră și frisoane. De asemenea, stridiile pot capta norovirus, care provoacă vărsături, crampe și diaree. Singura modalitate sigură de a consuma stridiile este de a le găti în prealabil.

Carnea de vită și de porc

E. coli este principala vinovată când apar focare de toxiinfecție alimentară (de exemplu, persoane care mănâncă burgeri contaminați la un eveniment). Bacteria se află în interiorul animalelor în mod natural, deci e bine ca fripturile, în general, să fie gătite (temperatura să ajungă măcar până la 63 de grade în interiorul acestora). Carnea de vită și carnea de porc trebuie să ajungă la 71 °C pentru a fi consumată în siguranță.

doc.ro

Related posts

Aceste alimente accelerează procesul de îmbătrânire

Redacția

Noua listă a statelor cu risc epidemiologic a intrat în vigoare: Turcia, SUA, Israel pe lista roşie

Redacția

Valeriu Gheorghiţă: Valul 4 ne-a lovit foarte tare. În fiecare zi, Covid omoară 10 români pe oră. Suntem deja în scenariul Italiei de anul trecut

Redacția
Încarcă...