RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Subfinanțarea sistemului educațional și indiferența autorităților i-au scos pe dascăli în stradă

Profesorii din județ şi-au cerut drepturile în stradă ieri în două proteste separate. De la ora 12.00, cei din cadrul Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul preuniversitar au pichetat Prefectura, iar de la ora 15.00 membrii Federaţiei Sindicatelor din Educaţie ”Spiru Haret”, au ieşit în stradă pentru aceeași cauză. Dascălii au cerut o nouă lege a salarizării, acordarea a 6% din PIB pentru Educaţie şi deblocarea posturilor din învăţământ.

Timp de jumătate de oră, 50 de membri Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul preuniversitar au pichetat sediul Prefecturii din Iaşi cu pancarte în mâini. Oamenii sunt nemulţumiţi de salariile pe care le au, dar şi de condiţiile în care trebuie să-şi desfăşoare orele. „Suntem la o limită la care nu mai poţi să faci nimic. Suntem în situaţia în care închidem căldura în şcoli pentru că nu ne putem plăti facturile, suntem în situaţia în care nu putem face nicio investiţie, niciun fel de lucru nou, să modernizăm sălile de clasă, să avem laboratoare corespunzătoare,” spune o profesoară pentru Digi24.

 „După 23 de ani de muncă cu neîntreruperi, un salariu de 6 milioane 250, îmi pare rău că nu am adus şi un fluturaş, copii foarte mulţi, muncă, ore suplimentare facem,” a spus și o îngrijitoare.

  

 Laviniu Lăcustă, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iași a avut și o întrevedere cu prefectul de Iași, Romeo Olteanu, căruia i-a transmis nemulțumirile: „Un protest la Prefectura Iaşi pentru că există şi probleme specifice judeţului. Mă gândesc aici în primul rând la problema decontului de navetă, dar şi la problema grădiniţelor”, a spus liderul de sindicat pentru Digi24.

 „Conform legii, primarii ar trebui să le plătească naveta, transportul. Sunt vreo 9 primării care n-au făcut acest lucru. Câteva au ani de zile de când nu plătesc şi o să verific până la ce nivel mă pot eu implica şi până unde pot să-i sancţionez pe primarii care nu respectă legea,” a explicat Romeo Olteanu, prefectul județului Iași.

 Într-un protest separat, membrii Federaţiei Sindicatelor din Educaţie ”Spiru Haret”, au ieşit în stradă de la ora 15.00 pentru aceeași cauză.

 Dascălii sunt decişi să intre în grevă dacă nu li se rezolvă problemele. „Am semnale că majoritatea îşi doresc greva generală fiind sătui de traiul acesta amar care efectiv este de nesuportat. Dacă se va ajunge la grevă generală, atunci cu siguranţă şcolile vor fi închise şi vom ajunge probabil şi la blocarea anului şcolar”, a declarat Mirel Pristavu, preşedintele Sindicatului ”Spiru Haret” Iaşi.

 Protestele profesorilor vor continua şi la nivel naţional în zilele de 28, 29 şi 30 octombrie. Pe 6 noiembrie se va desfășura un mniting în Capitală la care vor participa aproximativ 50 de membri de sindicat din Iaşi.

sursa 7est.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Related posts

UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE SĂRBĂTORITĂ LA COLEGIUL „UNIREA”

Redacția

Echipa de handbal-băieți a Colegiului “C.F.Unirea” Pașcani, pe podium la Olimpiada Județeană a Sportului Școlar! (foto)

Carmen Bălăceanu

Colegiul “Sadoveanu”- Lansare de carte, de Ziua Internaţională a Poeziei

Ema Roman
Încarcă...