NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Studiu. Persoanele care se opun folosirii măștilor au tulburări de personalitate antisocială, lipsite de empatie

Persoanele care refuză să poarte masca de protecție și să respecte măsurile sanitare ar putea suferi de tulburări de personalitate antisocială, arată un nou studiu al cercetătorilor din Brazilia, potrivit Independent.

Studiul – primul de acest gen din America Latină – s-a bazat pe răspunsurile a peste 1.500 de persoane, cu vârste cuprinse între 18 și 73 de ani, la o serie de întrebări privind personalitatea lor. Cercetătorii au încercat astfel să identifice rezonanța afectivă a participanților – impulsul lor de a acționa la anumite sentimente provocate de o altă persoană.

Printre întrebările din sondaj au existat și unele privind respectarea măsurilor antipandemie, cum ar fi purtarea măștii.

Astfel, oamenii de știință au identificat două profiluri: un profil antisocial (reprezentativ pentru perticipanții care opun rezistență la măsurile sanitare) și un profil empatic (reprezentativ pentru perticipanții care respectă regulile).

  

Profilul antisocial a fost legat de un nivel scăzut de empatie și scoruri mai mari la întrebările de personalitate legate de „insensibilitate, înșelăciune, ostilitate, impulsivitate, iresponsabilitate, manipulabilitate și asumare de riscuri”, trăsături antisociale care, potrivit cercetătorilor, „sunt de obicei prezente la persoanele diagnosticate cu o tulburare de personalitate antisocială (ASPD)”. Acest grup a avut, de asemenea, scoruri mai mici la rezonanța afectivă.
Profilul empatic a fost asociat răspunsurilor care indică rezonanța afectivă a participanților.

Echipa care a realizat studiul a transmis că speră că aceste descoperiri îi vor convinge oficialii din domeniul sănătății să facă mai mult pentru a educa cetățenii.

„Aceste trăsături explică, cel puțin parțial, motivul pentru care oamenii continuă să nu adere la măsurile de izolare chiar și cu un număr tot mai mare de cazuri și decese. Expunerea la sine și la alții la risc, chiar și atunci când poate fi evitat, este o trăsătură tipică pentru persoanele cu tendințe antisociale”, au transmis realizatorii studiului.

ziarul de iasi

Advertisements

Related posts

Trei copii au băut până au leșinat. Își cumpăraseră coniac din banii strânși la urat

Redacția

Un cutremur cu magnitudinea 3,5 a avut loc în această dimineaţă în judeţul Vrancea

Redacția

Alcoolul mai face o victimă. Un biciclist a căzut în șanț și s-a ales cu multiple fracturi

Marius Parteni
Încarcă...