RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Uncategorized

Ştefan cel Mare, boţul de mămăligă şi o poveste cu tâlc. Ghicitoarea cu care domnitorul i-a încurcat pe boieri

O legendă străveche preluată şi publicată la începutul secolului XX într-o revistă ce apărea la Fălticeni prezintă o întâmplare de care a avut parte Ştefan cel Mare după o confruntare cu tătarii.

  

Povestea al cărei personaj principal este Ştefan cel Mare a fost publicată în numărul 5-6 din iulie-august 1903 al revistei „Şezătoarea“, publicaţie de „literatură şi tradiţiuni populare“ condusă de Artur Gorovei. De la început se precizează că legenda a fost culeasă de la profesorul Leonida Bodnărescu, care a auzit-o de la tatăl său.

 La rândul său, acesta preluase povestea de la tatăl său, Mihai Bodnărescu din Gălăneşti, Bucovina, personalitate cunoscută după ce a devenit unul din cei patru deputaţi români în Parlamentul de la Viena, la mijlocul secolului XIX. Pentru a atrage interesul cititorilor, povestea este prezentată sub forma unei ghicitori – „Cu ce-i mai bună mămăliga?“.

 Ştefan rătăcit prin pădure Legenda spune că Ştefan Vodă, însoţit de boieri şi căpitani de oşti, se afla în căutarea unui loc pentru o mănăstire, după ce tocmai îi alungase pe tătarii care năvăliseră în Moldova.

Citește articolul integral pe Adevarul.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Ce se intampla in organismul tau daca mananci un ou crud dimineata, pe stomacul gol

Redacția

Temperaturile neobişnuit de ridicate umplu spitalele. La Pediatria din Iaşi, într-un singur pat dorm câte doi copii şi părinţii lor

Redacția

Măsură inedită în Norvegia: cei născuţi după acest an nu mai au voie să fumeze

Redacția
Încarcă...