Conform datelor transmise joi de Statistică, salariile în România au crescut cu aproape 15% între iulie 2023-iulie 2024, inflația fiind în aceeași perioadă de 5.4%. Cele mai mari creșteri le-au avut cei din domeniul fabricării produselor de cocserie şi a celor obţinute din prelucrarea ţiţeiului: 38%. Cu toate acestea, jumătate dintre respondenții unui sondaj IRES spun că trăiesc mai rău decât acum 10 ani.
Datele publicate joi de Statistică mai arată și că în 5 domenii din economie salariații au pierdut din puterea de cumpărare: transporturi pe apă, extracţia cărbunelui, activităţi de editare, silvicultură şi exploatare forestieră, agricultură, alte activităţi extractive și cei din domeniul cercetare-dezvoltare. Pentru angajații din aceste sectoare salariile au crescut mai încet decât inflația.
Pentru ei ar fi normal un anumit grad de nemulțumire întrucât din salariul de acum își permit mai puține bunuri decât acum un an. Dar restul?
O explicație pentru nemulțumirea a 50% din conaționalii noștri este că atunci când merg la cumpărături au senzația că prețurile au luat-o complet razna.
Mai jos, creșterile salariale și inflația (ambele în %) din perioada iulie 23- iulie 24.
De asemenea, ultimii ani au fost foarte buni pe piața muncii din punct de vedere al angajaților.
» Citește continuarea pe pagina autorului