NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Schimbări majore în sala de judecată: Avocatul, la acelaşi nivel cu procurorul

Noua lege privind organizarea judiciară, promulgată de preşedintele Klaus Iohannis, aduce schimbări majore în configuraţia sălii de judecată. În noua lege 304/2004 privind organizarea de judecată, la articolul 7, după alineatul 2 a fost introdus un nou alineat.

Astfel, portivit alineatului 3 „ Configuraţia sălii de judecată trebuie să reflecte principiul egalităţii de arme în ceea ce priveşte aşezarea judecătorului, procurorilor şi avocaţilor.” Astfel, apărătorii vor sta la acelaşi nivel cu procurorii, în condiţiile în care, până acum, practica judiciară a arătat că, în sala de judecată, procurorii beneficiau de o poziţie superioară avocaţilor inculpaţilor, chiar şi în ceea ce priveşte poziţia în sală, care de multe ori era foarte aproape de prezidiul judecătorului.

“Este pur şi simplu o normalitate, oarecum o revenire la normalitate pentru că acum vreo şapte sau opt ani CSM decisese exact acest lucru şi anume că egalitatea părţilor în procesul penal, egalitatatea acuzării cu a apărării trebuie reflectată şi în configuraţia fizică a sălii de judecată. Este o normalitate, un lucru absolut firesc. Din ce motiv nu s-a ţinut cont până acum de această poziţie? Datorită unei tradiţii prost înţelese, pur şi simplu atât. Au existat nenumărate încercări în acest sens, mai degrabă de ordin administrativ, să zic aşa, însă, din fericire, acum este prima oară când după 90 se reflectă şi în legislaţie principiul care este esenţial şi anume egalitatea acuzării cu a apărării în cadrul procesului penal”, a declarat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, avocatul Toni Neacşu.

 articolul integral pe www.ziaruldeiasi.ro

 

Advertisements

Related posts

Dosar penal la 83 de ani. Bătrâna nu se poate deplasa și a refuzat internarea, deși are COVID-19

Redacția

O simplă foaie de hârtie poate salva viața șoferilor implicați în accidente rutiere grave. Uite cum o descarci

Redacția

Forfotă la Iași, înainte de cel mai mare pelerinaj religios din România

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site