RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
SănătateȘtirea zilei

Şase din cei nouă copii români aflaţi în ATI Covid sunt internaţi la Iaşi

Şase dintre cei nouă copii din ţară infectaţi cu COVID-19, internaţi pe secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI), sunt la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iaşi. Managerul unităţii medicale, Alina Belu, a explicat că nu neapărat gravitatea cazurilor fac ca micuţii să fie internaţi la Terapia Intensivă, ci faptul că aceştia au şi alte afecţiuni, iar riscul de decompensare este mare. Astfel, la ATI, dacă starea lor se va agrava se poate interveni de urgenţă pentru a putea fi stabilizaţi.

„Noi îi punem pe ATI pentru că pacientul pediatric are risc de decompensare. O deshidratare la un pacient pediatric are risc mai mare decât la un adult, de aceea ne luăm o măsură de precauţie. Copilul acela este monitorizat permanent ca să evităm o decompensare. Adică nu neapărat pacientul de ATI este intubat şi ventilat mecanic. Pacientul de ATI este cel care are risc şi este în dezechilibru hemodinamic”, a declarat Alina Belu. Aceasta a dat un exemplu de pacient internat acum pe ATI: un nou născut de 7 zile care are stări de vomă, manifestări digestive şi este pozitiv COVID-19. „Niciodată nu poţi să rişti să nu pui un astfel de pacient pe ATI fiindcă se poate decompensa în orice secundă”, a explicat managerul.

La ATI e aproape plin

Situaţia îngrijorătoare a copiilor infectaţi cu varianta Delta a noului coronavirus este dublată şi de creşterea semnificativă a cazurilor în judeţul Iaşi. Conform raportărilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi din ultimele două zile, au fost înregistrate 184 de cazuri în judeţ, în ultimele două zile pentru care există cifre oficiale – 87 raportate sâmbătă şi 97 duminică. Alte patru persoane au murit în urma infecţiei cu SARS-CoV-2, ducând numărul total al celor care şi-au pierdut viaţa de la începutul pandemiei la 963.

  

A crescut semnificativ şi gradul de ocupare al unităţilor medicale ce au paturi ATI pentru persoanele infectate cu COVID-19: 39 de paturi ocupate în total, dintre care 6 la Spitalul de Copii şi unul la Maternitatea „Elena Doamna”. În total, DSP a raportat ieri 214 paturi ocupate în spitalele din judeţ cu pacienţi care au forme moderate sau grave ale bolii. În ceea ce priveşte campania de vaccinare, ritmul a scăzut simţitor în judeţ. Doar 221.075 de persoane au schema completă de vaccinare, alte aproape 25.000 fiind vaccinate cu Johnson&Johnson, vaccin în doză unică. În ultimele 24 de ore, doar 230 de persoane au fost vaccinate cu serurile ce necesită două doze, în timp ce 75 au primit vaccinul în doză unică.

ziaruldeiasi.ro

Related posts

Italia anunță că va renunța la utilizarea certificatului verde. Unele măsuri anti-Covid rămân în vigoare

Redacția

Medic: În 25 de ani, am făcut echivalentul a 6 ani de puşcărie, de gardă. Medicii sunt epuizați

Redacția

Traseul autostrăzii Târgu Neamţ – Iaşi – Ungheni, în consultare publică timp de o săptămână pe site-ul CNAIR

Redacția
Încarcă...