RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

SAPE inaugurează primul parc fotovoltaic deținut de statul român realizat cu fonduri din PNRR

Compania de stat SAPE (Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie), deținută integral de statul român prin Ministerul Energiei, a pus în funcțiune parcul fotovoltaic Dărvari 2 din județul Prahova, cu o putere instalată de 5 MW și o capacitate de stocare în baterii de 1 MW.

„Este primul parc fotovoltaic deținut de statul român și realizat cu fonduri din PNRR care a fost pus în funcțiune”, a spus Bogdan Stănescu, președintele directoratului SAPE.

Este și primul parc fotovoltaic din România care are o capacitate de stocare a energiei încă de la început.

„În ultimele 12 luni, din iunie 2023, investițiile străine directe au totalizat, 5,8 miliarde euro. Contractele finanțate din fonduri nerambursabile pentru sectorul energetic pe care le-am semnat în ultimul an totalizează 13,6 miliarde euro. Adică mai mult decât dublu față de investițiile străine directe”, a spus ministrul Energiei, Sebastian Burduja, prezent la inaugurare.

  

El a amintit că echipa de la minister a stat până la 4 dimineața, pe 30 decembrie anul trecut, pentru a putea depune la termen documentația necesară obținerii de finanțare pentru acest proiect.

Parcul fotovoltaic a fost construit pe foste halde de fosforgis, provenit de la combinatul chimic Valea Călugărească din apropiere,

 » Citește continuarea pe pagina autorului

Related posts

Blocul suveranist al AUR, adunare pestriță de partide: de la antioccidentali la foști contestatari

Redacția

Tesla, vizată de o anchetă în SUA, după ce aproape 300.000 de mașini ar avea probleme cu direcția

Redacția

Premierul Denîs Şmîhal: Ucraina va primi 6 miliarde de euro de la UE în următoarele două luni

Redacția
Încarcă...