NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Salariul mediu net din Iaşi se apropie de pragul de 2.000 de lei

Faţă de august 2015, câştigurile nete înregistrate în aceeaşi perioadă a anului curent au urcat cu 13%. Salariul mediu din judeţ s-a majorat scriptic cu doar 0,1% în cea de-a opta lună din 2016, informează oficialii Direcţiei Judeţene de Statistică (DJS).  

În luna august 2016, câştigul salarial mediu brut în judeţul Iaşi a fost de 2.666 lei (^13,0% faţă de luna august 2015), iar cel mediu net de 1.927 lei (^13%). Comparativ cu luna iulie 2016 s-a înregistrat o creştere de 0,1% atât la câştigul brut cât şi la cel net, se arată în comunicat. Faţă de media pe ţară (2.076 lei), câştigul salarial mediu net din judeţul Iaşi, realizat în luna august 2016, a fost mai mic cu 7,2%. „Indicele câştigului salarial real pentru luna august 2016 faţă de luna august 2015, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, în judeţul Iaşi a fost de 113,2%, ceea ce înseamnă că puterea de cumpărare a salariului a crescut cu 13,2%”, a transmis DJS.

Efectivul de salariaţi din judeţul Iaşi la data de 31 august 2016, a fost de 156.629 persoane, în creştere cu 6.251 persoane (^4,2%) faţă de luna corespunzătoare din anul 2015 şi cu 297 persoane comparativ cu sfârşitul lunii iulie 2016. La nivel naţional, în luna august 2016, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mic faţă de luna iulie 2016, a precizat Institutul Naţional de Statistică (INS). „Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost determinate de acordarea în luna iulie de premii ocazionale (inclusiv premii trimestriale, anuale, de vacanţă ori pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri.

De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte ori ca urmare a concediilor de odihnă când nu se acordă tichete de masă şi alte drepturi salariale), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mici din unele activităţi economice”, a explicat INS într-un document dat publicităţii. Tot în luna august 2016, dar în sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în sănătate şi asistenţă socială (^5,3%), administraţie publică (^3,1%), respectiv în învăţământ (^2,8%) ca urmare a aplicării prevederilor legale pentru personalul plătit din fonduri publice, au specificat oficialii INS. 

Sursa: ziaruldeiasi.ro

loading...
Advertisements

Related posts

Persoanele juridice se pot înscrie în programul Rabla până pe 11 octombrie

Redacția

Patronul Remar Paşcani a cumpărat colosul Electroputere Craiova

Redacția

Call center pentru angajaţii şi angajatorii ce doresc informaţii suplimentare despre modalităţile de acordare a şomajului tehnic

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site