NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Eveniment

România trece la ora de iarnă

România trece, în noaptea de sâmbătă spre duminică – în weekendul 24 -25 octombrie 2020 – la ora oficială de iarnă 2020, ora 4.00 urmând să devină ora 3.00.

Vom dormi astfel cu o oră în plus, iar ziua de 25 octombrie va fi cea mai lungă din an.

Ora oficială de vară este aplicată între ultima duminică din luna martie, iar ora de iarnă în ultima duminică din luna octombrie.

Ora de iarnă 2020. Efectele schimbării orei asupra sănătății

  

Specialiştii cred că schimbarea bruscă ar putea fi un motiv de îngrijorare, dar asta doar pentru o minoritate de oameni, care au diverse afecțiuni.

Cu o oră mai puțin de lumină, nivelurile noastre de melatonina ar putea crește, oamenii fiind puțin mai letargici decât de obicei. 

Studiile au evidențiat că atunci când se schimbă ora oamenii sunt mai predispuși la infarcturi, AVC-uri, depresie sau dureri de cap.

Comisia Europeană a propus renunțarea la schimbarea orei

Comisia Europeană a propus renunţarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa, oferind statelor membre libertatea de a decide dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau pe cea de iarnă. Astfel, ar urma ca începând din anul 2021 să se renunţe la schimbarea orei în funcție de sezon, în Uniunea Europeană.

Statele care decid să menţină permanent ora de vară vor face ultima modificare în acest sens în ultima duminică din martie 2021, iar cele care hotărăsc să rămână la ora de iarnă (ora standard) vor face ultima modificare în ultima duminică din octombrie 2021.

Numerotarea fusurilor începe de la Greenwich, Marea Britanie

Conform Convenţiei fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că, la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus. Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale – ora fusului 1 şi a Europei Orientale – ora fusului 2.

România se afla în fusul orar 2, iar perioada dintre lunile octombrie şi martie (cea a lunilor de iarnă) este denumită „timpul legal român”.

radioiasi.ro

Advertisements

Related posts

Ionel Vatamanu: La mulți ani, Târgu Frumos! La mulți ani, România! La mulți ani, dragi români!

Teona Gherasim

SĂRBĂTORILE IAȘULUI. Să înceapă distracția! Super-concert și jocuri de artificii la Palatul Culturii. Programul zilei de joi, 15 octombrie

Redacția

Programul Ateneului: debut cu Dl Goe, „Făt Frumos din Lacrimă” sau „Harap Alb”

Redacția
Încarcă...