RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Reușită: Calea către bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale este pavată de coduri, deslușite de elevii Liceului Tehnologic Mihai Busuioc

Șapte este o cifră magică și tot de magie ține și reușita unui grup de elevi de la Liceul Tehnologic Mihai Busuioc, dacă ne raportăm la ceea ce presupune proiectul câștigător, gândit de ei.  Șapte  elevi, în primul  an de liceu au scris coduri pentru bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale. Pare de necrezut, însă echipa coordonată de profesorul Adrian Tomuș face parte din cele cinci echipe din România care participă la faza finală a competiţiei spaţiale „Astro Pi” organizată de către Agenţia Spaţială Europeană (ESA).

 

Directorul școlii se mândrește cu această realizare și are doar cuvinte de laudă la adresa elevilor, dar și a profesorului. Această reușită îi responsabilizează mai mult și îi motivează totodată să lupte și să ofere ce au ei mai bun la proba finala care va avea loc la jumătatea lunii Mai.

  

Echipa Liceului Tehnologic Mihai Busuioc este formata Irina Costaș, Georgiana Druc, Nicușor Acatincăi, Alexandru Baciu, Andrei Buzatu, Paul Dascălu și Răzvan Nemțanu, elevi de clasa a IX-a, specializarea Tehnician Operator Tehnica de Calcul. Astăzi am reușit să-i prindem la școală pe doi dintre ei. Paradoxal, elevii erau emoționați, dar foarte siguri pe șansele lor. Ne-au explicat ce a presupus acest proiect la nivel de școală și cum au primit ei vestea că vor reprezenta județul la un concurs internațional. Răzvan Nemțanu și Nicușor Acatincăi au ales acest profil deoarece le-a plăcut. Ei se se văd făcând asta pe viitor.

Deși a fost o competiție acerbă, calitățile dar și viziunea echipei din Pașcani a detronat alte instituții de învățământ din țară.

Elevii s-au calificat în faza finală a competiţiei spaţiale „Astro Pi”, iar experimentele ştiinţifice realizate de elevi vor fi comentate de pe orbită la mijlocul lunii viitoare.

Provocarea, lansată tuturor elevilor europeni cu vârsta de pâna la 16 ani a fost de a proiecta experimente științifice care pot fi rulate folosind senzorii Astro Pi ai unui computer aflat la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS). 

 

{jcomments off}

Related posts

Colegiul ”Unirea”: Centru de robotică pentru elevii pasionați de inteligența artificială

Oana Cordoneanu

O nouă ediție a Concursului Interdisciplinar Judeţean “Sfântul Nicolae văzut prin ochi de copil”, la Liceul „Nicolae Iorga”

Iulia Huțanu

Delegație din Turcia la Liceul Economic ”Nicolae Iorga” Pașcani

Răzvan Grecu
Încarcă...