RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Culmea prostiei la Pașcani: Consiliul Local a dat în judecată ARSACIS pentru a emite un act adițional, iar la o lună de zile dezbate forma dorită de asociație! Vom pierde procesul de 1,5 milioane de lei!

Primăria și Consiliul Local dau dovadă, încă o dată, de lipsă de consecvență în deciziile pe care le iau cu privire la redevența datorată de ApaVital municipalității. Dacă în urmă cu o lună Pașcaniul acționa în judecată ApaVital și ARSACIS pentru recuperarea a 1,5 milioane de lei și obligarea emiterii unui act adițional la contractul de delegare, în acest sens, acum, pe masa legislativului se află un proiect de hotărâre prin care se aprobă o formă agreată de asociație.

 

 

  

Mai exact, în 8 martie, anul curent, UATM Pașcani și Consiliul Local Pașcani au acționat în judecată ARSACIS și ApaVital. Cererea de chemare în judecată are două capete: unul de a obliga ca ARSACIS să încheie un act adițional în care să se prevadă cuantumul redevenței la minimul ratei anuale datorate Băncii Europene de Investiții, iar altul prin care se solicită 1,5 milioane de lei, diferența de redevență neachitată de ApaVital în perioada 1 iulie 2014 – 31 decembrie 2016.

Cu toate acestea, primarul Dumitru Pantazi a inițiat un proiect de hotărâre, ce va fi supus discuției Consiliului Local mâine dimineață, în care se solicită aprobarea actului adițional nr.16 la contractul de delegare. Acest act a fost adoptat în data de 23 septembrie 2015 și are ca bază HCL 88/2015 care redelega serviciul de apă și canalizare către ApaVital, dar fixa și redevența datorată de operator la cuantumul prevăzut de lege și anume minimul ratei anuale datorate către BEI.

În acest act adițional această prevedere lipsește, iar în mod surprinzător pentru adoptarea lui în ASRSACIS a votat și primarul Dumitru Pantazi, încălcând astfel voința Consiliului Local.

Dacă consilierii locali vor aproba actul adițional nr.16, atunci municipalitatea riscă să piardă procesul intentat ARSACIS și ApaVital, iar bugetul va fi păgubit cu 1,5 milioane de lei. Asta deoarece, asociația va putea proba în instanță că după ce a fost acționată în judecată aleșii locali au fost de acord cu actul emis și l-au aprobat.

Un alt motiv care ar putea cauza pierderea procesului și implicit a redevenței datorate, este articolul 2 din proiectul de hotărâre ce prevede că „redevența aferentă serviciului de public de alimentare cu apă și de canalizare, plătită de către operatorul ApaVital SA Iași, va rămâne în conturile municipiului în vederea restituirii creditului B.E.I”.

Această prevedere încalcă, în mod vădit, OUG 198/2005, deoarece nu fixează cuantumul redevenței pe care operatorul o are de plătit către municipalitate la un nivel minim cu rata anuală către creditul B.E.I.. Această obligație a fost decisă de o instanță din România, care a rămas definitivă și irevocabilă, într-un proces ce privea chiar situația Pașcaniului. În 2016, Tribunalul Iași a anulat o Hotărâre a Consiliului Local Pașcani, care aproba un act adițional la contractul de delegare, tocmai pentru că redevența datorată de ApaVital fusese stabilită cu încălcarea legii, OUG 198/2005.

Acest articol din proiectul primarului abrogă, practic, tacit articolul 7 din HCL 88/2015 care fixa care este cuantumul redevenței datorate de ApaVital și anume minimul ratei anuale plătite de municipalitate către BEI.

Prin urmare, prin această abrogare tacită, Pașcaniul pierde principalul temei al acțiunii deschise în 8 martie împotriva ARSACIS și ApaVital, astfel încât șanșele ca acest proces să fie câștigat ar scădea spre zero.

Primarul Dumitru Pantazi nu a răspuns apelurilor noastre pentru a comenta acest subiect, iar la comisiile de specialitate ale Consiliului Local, ce au avut loc astăzi aceste aspecte nu au fost discutate.

 

 

 

Related posts

Pesedistul Dediu reacție de mahala la adresa unui jurnalist, prin intermediul unui mesaj telefonic

Răzvan Grecu

Intervenții pentru asigurarea scurgerii apelor și igienizarea zonei de drum pe DN 28, int. DN 2 – Strunga – Târgu Frumos (foto)

Redacția

Un cetățean a făcut analiza ședinței dintre consilierii locali, primar și reprezentanții ApaVital și ARSACIS: Am fost MINȚIȚI și MANIPULAȚI!

Redacția
Încarcă...