NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Iași

Rețeta loviturilor ţigăneşti de milioane. Stăneștii aveau români naivi angajați cu ziua pe funcții de patroni

Un grup de evazionişti ţine în şah de zece ani justiţia ieşeană. Specializat în achiziţii de marfă cu cecuri fără acoperire, spălare de bani şi înşelăciune, grupul a reuşit să înşele în decurs de doi ani şi jumătate firme din judeţele Iaşi, Timiş, Braşov sau Prahova, cauzând prejudicii de peste un milion de lei. Pe scurt, „afacerea“ pare simplă: se cumpăra marfă de toate felurile, plătindu-se cu cecuri fără acoperire. Marfa era trecută apoi prin mai multe firme, pentru a i se pierde urma şi era revândută la preţuri mult sub cel al pieţei. Infractorii se alegeau cu banii, iar furnizorii cu paguba.

Iţele afacerilor derulate de infractori au fost însă atât de încurcate, încât procurorii au avut nevoie de 7 ani pentru a le pune în ordine într-un rechizitoriu. Au urmat trei ani de proces la Tribunal, urmaţi de atacarea sentinţei în faţa Curţii de Apel. S-a împlinit deja un an şi jumătate în care nu s-a putut ajunge la discutarea fondului dosarului. Cele aproape 20 de termene de judecată au constat în amânări succesive: ba nu au avut avocat, ba cel desemnat din oficiu nu s-a prezentat şi a trebuit înlocuit, ba s-au cerut noi expertize, ba s-a invocat vreo excepţie. Procesul nu dă semne să se apropie prea curând de final, iar maşinile, un hidrofor, aurul şi banii confiscaţi puşi sub sechestru în vederea acordării despăgubirilor aşteaptă în magazii.

Rechizitoriul întocmit de procurori îl consideră drept cap al reţelei pe Mihai Nicuşor Stănescu, ceilalţi 11 fiind fie rude ale acestuia, majoritatea din Hârlău, fie români cooptaţi pentru a da o notă de onorabilitate.

„Activitatea lucrativă“ a găştii a început în vara anului 2006, când grupul a cumpărat o firmă cu sediul în Bucium. Pentru oricine ar fi făcut verificări minime, totul era în regulă. Societatea nu era nouă, dimpotrivă. Fusese înfiinţată încă din 1994, nu avusese probleme legate de neplata furnizorilor, dar în 2005 acumulase datorii. Era practic o firmă obişnuită, ca majoritatea societăţilor mici şi mijlocii din Iaşi. Firma a fost cumpărată de grup special pentru a sluji ca vehicul infracţional, conform expresiei folosite de procurori. I s-a căutat un administrator, în persoana unui cunoscut al lui Mihai Stănescu. B.C. mai lucrase pentru acesta, primind la un moment dat 300 de lei pentru 10 zile de muncă. B.C. urma să devină administrator, iar Stănescu, simplu angajat al firmei.

  

„Ştii cum e bine, să-ţi găseşti un român, să treci firma pe el şi tu să fii angajat la firmă. Să te angajezi muncitor cu carte de muncă, delegat, contabil, ce vrei tu, o funcţie cât de cât. Şi poate să ţină el o mie de locuri, tu furi actele şi vii acasă. Şi el o să te pârască şi pe tine, obligatoriu. Şi el o să te pârască, şi tu spui: «da, domnule, am făcut, numai că eu nu am dat, nu am luat, el a făcut, el a dres, eu sunt un simplu angajat». Că dacă nu ai fi angajat, te bagă complice, înţelegi? Că ce ai fi căutat tu la firmă dacă nu ai nicio treabă cu firma! Înţelegi, aşa tu eşti angajat şi ai dreptul să afli tot ce se întâmplă în firmă. Ei, şi atunci nu o să aibă ce să-ţi facă! E foarte legal!“, îi explica ulterior Mihai Stănescu unui cunoscut.

continuare pe ziaruldeiasi.ro

Advertisements

Related posts

Emil Palade, geniul născut la lași. Fabuloasa poveste a primului Nobel românesc

Redacția

Primarul Mihai Chirica, în doliu. I-a murit tatăl, în vârstă de 81 de ani

Redacția

Femeie salvată la Iaşi cu ajutorul unui donator din Baia Mare

Redacția
Încarcă...