NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Uncategorized

RCS&RDS vrea să spargă monopolul în distribuţia de energie deşi legea îi interzice

Compania telecom RCS&RDS, controlată de unul dintre cei mai discreţi milionari ai României, Zoltan Teszari, insistă să dezvolte două reţele de distribuţie de energie electrică în ţară deşi oficialii de la Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) au respins cererea de acordare a licenţei pe motiv de legislaţie.

 

Reprezentanţii susţin că vor să spargă monopolul prevăzut în lege şi că vor să facă demersurile legale pentru a schimba starea de fapt. “Am solicitat licenţă ANRE în două zone pilot. În interpretarea altor operatori şi a ANRE, legea nu permite, în interpretarea noastră legea permite (…) O să parcurgem toţi paşii necesari astfel încât să obţinem legal posibilitatea de a oferi servicii de distribuţie a energiei electrice. Noi credem că legea şi Constituţia ne permit să dezvoltăm şi să operăm în mod legal reţele de distribuţie de energie“, a declarat vicepreşedintele RCS&RDS, Valentin Popoviciu, prezent la o conferinţă în care compania telecom a marcat lansarea serviciilor 4G ale Digi Mobil. Potrivit acestuia, distribuţia de energie din România nu a evoluat odată cu vremurile şi este ineficientă, în condiţiile în care în tariful plătit de consumatori aceasta reprezintă 35-40% din preţ.

Legea energiei îţi permite să faci reţele de distribuţie. Vorbeşte de «monopol natural». Autoritatea vine şi spune «vorbim de un monopol stabilit prin lege». Nu, monopolul nu este stabilit prin lege. Este monopol natural, «natural» înseamnă o stare a pieţei“, a spus Popoviciu.

Una din zonele pilot de care se referea Popoviciu este Oradea, oraşul de baştină a patronului “invizibil” Zoltan Teszari. Chestionat în legătură cu intenţia şi demersul RCS&RDS, preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, a declarat recent că acest proiect nu este posibil azi. “În România, nu poate exista decât un singur concesionar al serviciului de distribuţie de energie pe regiuni, altfel nu ar mai putea exista piaţă reglementată şi s-ar produce şi dezechilibre majore pe piaţa de echilibrare (componentă a pieţei de energie aflată în coordonarea Transelectrica, ce are ca scop corelarea cererii şi a ofertei din domeniu şi corectarea disfuncţionalităţilor pieţei – n.r.). Înfiinţarea unei reţele de distribuţie regionale care să deservească populaţia şi firmele are nevoie de o autorizaţie de înfiinţare de la Ministerul Energiei. Or, aşa ceva nu se poate da. România este încă o piaţă reglementată şi, în aceste condiţii, are reguli clare. Legea Energiei prevede existenţa unui singur distribuitor pe regiuni“, a spus Havrileţ.

Citește articolul integral pe Cotidianul.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

loading...
Advertisements

Related posts

Pierdut certificat constatator de la sediul aparținând SC Perla Neagră SRL

Redacția

Ionel Brătianu, regele neîncoronat care a condus România din umbră şi s-a iubit cu nora lui Cuza şi cu Regina Maria

Redacția

O scurtă istorie a trenului. Cum a devenit acesta unul dintre cele mai folosite mijloace de transport din lume

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site