NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

PSD nu se dezminte! Împreună cu Olariu și Jitaru au încercat din nou întârzierea numirii unui consilier local din partea PNL

Consilierii social democrați, alături de consilierul PMP Sorin Olariu și cu secretarul general Irina Jitaru au încercat astăzi să amâne completarea Consiliului Local cu un nou ales desemnat de PNL, în urma demisiei lui Dan Zăgan.

Conform Codului Administrativ, după demisia unui consilier local, vacantarea poziței se face prin hotărâre de Consiliu Local, care trebuie adoptată în maxim 30 de zile de la depunerea demisiei. În caz contrar, vacantarea urmând a fi făcută prin ordin de prefect.

Astfel, astăzi la ședința de Consiliu Local au fost prezenți 16 consilieri, iar la votul pentru vacantarea postului de consilier local s-au abținut de la vot consilierii PSD și Sorin Olariu, 7 la număr. Restul de nouă consilieri locali, de la PNL și Pro România, au votat pentru la acest proiect.

În acest moment a intrat în scenă secretarul general Irina Jitaru care a decretat că proiectul de hotărâre nu a trecut.

  

Intervenția secretatului general a generat discuții în contradictoriu pe această temă, acestea fiind stopate de către președintele de ședință, Constantin Nemțanu, care a declarat hotărârea ca fiind adoptată.

 „Doamna secretar, lăsați. Ca să nu pierdem timpul, noi considerăm că proiectul a trecut. Doamna secretar are posibilitatea să facă opinie separată. Noi trecem mai departe,” a spus Constantin Nemțanu. 

De altfel, atât Codul Administrativ, cât și Regulamentul de Organizare și Funcționare a Consiliului Local, prevăd foarte clar cum sunt adoptate hotărârile Consiliului Local. Astfel, hotărârile privind dobândirea sau înstrăinarea dreptului de proprietate în cazul bunurilor imobile se adoptă de Consiliul Local cu majoritatea calificată  de două treimi din numărul consilierilor locali în funcţie.

Se adoptă cu majoritatea absolută, 50% +1, a consilierilor locali în funcţie următoarele hotărâri ale consiliului local: hotărârile privind bugetul local, privind contractarea de împrumuturi, în condiţiile legii,hotărârile prin care se stabilesc impozite şi taxe locale, hotărârile privind participarea la programe de dezvoltare judeţeană, regională, zonală sau de cooperare transfrontalieră, hotărârile privind organizarea şi dezvoltarea urbanistică a localităţilor şi amenajarea teritoriului, hotărârile privind asocierea sau cooperarea cu alte autorităţi publice, cu persoane juridice române sau străine,  hotărârile privind administrarea patrimoniului și alte hotărâri necesare bunei funcţionări a consiliului local, stabilite prin legi speciale sau regulamentul de organizare şi funcţionare a consiliului local.

Celelate hotărâri, cum este cea de vacantare a unui ales local, se iau cu majoritatea celor prezenți în sală.

În această controversă a intervenit și primarul Marius Pintilie care a declarat că nu înțelege atitudinea celor din PSD și PMP de a bloca validarea unui nou consilier liberal.

Nu este nicio problemă, dacă aveți un alt punct de vedere, vă rog să-l exprimați în scris în așa fel încât cei de la Prefectură să vadă cum este ok. Oricum nu schimbă cu nimic dacă hotărârea nu ar fi trecut, noi făceam adresă către prefect și prefectul stabilea vacantarea. Eu nu înțeleg atitudinea. Este demisia unui consilier local, coleg de-al dumneavoastră. Nu înțeleg atitudinea acestui blocaj,” a transmis Mariu Pintilie, primarul Municipiului Pașcani.

Reamintim că și la începutul mandatului consilierii PSD și Sorin Olariu au tergiversat numirea unor noi consilieri locali, după ce Claudiu Bodoașcă și Alexandru Dandu au demisionat pentru a ocupa funcții în executivul local.

Advertisements

Related posts

Vezi ce scoli din judet au nevoie de microbuze scolare

Redacția

Grevă la Primăria Valea Seacă. Angajații au refuzat să intre în birouri

Marius Parteni

Consilierii cer mai multa atenția asupra finanțărilor din bugetul local

Teona Gherasim
Încarcă...