RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Promisiuni deșarte și vânzări profitabile. Reprezentanții familiei Sturdza dețin teren și în zona Pașcaniului

Una dintre cele mai rasunatoare retrocedari de dupa Revolutia din 1989 a fost cea in care reprezentantii familiei Sturdza au primit de la statul roman ZECI DE MII de hectare de padure in mai multe judete ale tarii. In judetul Iasi reprezentantii familiei princiare au detinut 8.925 de hectare, grupate in doua loturi, unul in apropierea municipiului Pascani si unul in apropierea orasului Podul Iloaiei.

In momentul retrocedarii, in anul 2006, reprezentantii familiei Sturdza se laudau in presa locala si centrala ca vor face tot felul de investitii dupa ce primeau suprafetele uriase de padure. In planurile familiei Sturdza figurau la acea data infiintarea unui ocol silvic propriu, prin preluarea angajatilor „RomSilva“ din zona, investitii de 10 milioane euro in intretinerea padurii, infiintarea unei fabrici de cherestea si a unor pepiniere pentru cresterea potentialului forestier al zonei.

Promisiuni desarte si vanzari profitabile

  

“In primul rand se va face ordine in padure. Vara asta va fi demarat primul proiect major, la Popesti, prin programul Sapard. Padurea va fi exploatata ca aranjament silvic, dupa toate reglementarile in domeniu. Nu vor mai exista furturi din padure, nu se va mai taia haotic, dupa mintea fiecaruia. Intreg venitul rezultat din exploatare va fi reinvestit in tara, pentru oamenii locului. Nu vor avea de pierdut decat cei care pana acum au furat”, declara la momentul preluarii proprietatii, in 2006, Neculai Bujor, reprezentantul familiei Sturdza, pentru un ziar local. Acum, Bujor se dezice de legaturile cu cei pe care pana nu demult ii reprezenta. “La acest moment nu mai am nici o legatura cu acesti oameni asa ca nu mai am ce declara”, a declarat acum Bujor, cel care a reprezentat pentru ani buni interesele familiei Sturdza. Dar ce s-a intamplat intre timp cu investitiile promise de familia princiara? Bineinteles ca totul a fost o mare teapa. Toate au fost numai minciuni, iar acum adevarul iese treptat la iveala.

“Pe raza judetului Iasi, familia Sturdza mai detine doar lotul de la Pascani, cel de la Podu Iloaiei fiind vandut firmei germane Prokon Hit Timber. Acestia vor acum si ei sa vanda padurea si au luat legatura cu noi pentru ca aveam un drept de preemtiune, pe care insa nu l-am activat din cauza lipsei de fonduri. Pentru lotul de la Pascani am asigurat pana de curand paza, dar acum proprietarii au apelat pentru administrarea padurii unui ocol silvic privat, Ocolul Silvic Hangu, din judetul Neamt. Din datele noastre, cat timp au detinut aceste proprietati, cei din familia Sturdza nu au investit decat minimul cerut de lege, in ceea ce priveste cantoanele, paza si ocoalele silvice”, a declarat Corneliu Parascan, directorul Directiei Silvice Iasi. Ceea ce este revoltator este ca firma care a preluat cea mai mare parte din padurile retrocedate catre familia Sturdza, Prokon Hit Timber SRL, este subsidiara unei firme germane care de la inceputul acestui an se zbate in insolventa, Prokon Regenerative Energien GmbH.

In afacerile cu paduri ale familiei Sturdza au fost implicate si nume mari ale politicii romanesti, de la fosta eminenta cenusie a Partidului Social Democrat (PSD) Viorel Hrebenciuc si primarul municipiului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, zis Pinalti. Acestia s-ar fi implicat in retrocedarea unor suprafete mari de padure in judetul Neamt, pe valea raului Bistrita. Conform unor surse locale, urmasii familiei Sturdza ar fi urmarit sa puna mana inclusiv pe lacul Izvorul Muntelui (Lacul de acumulare Bicaz), intentie stopata de cei de la Apele Romane. La acest moment, acestia au vandut mare parte din proprietatile de pe malul stang al raului, concentrandu-se pe exploatarea padurilor din zona de coada a lacului de acumulare, respectiv comunele Poiana Teiului si Ceahlau.

“Familia Sturdza a detinut suprafete foarte mari in aceasta zona, insa a si vandut in ultimul timp foarte mult din ceea ce aveau unei firme nemtesti. Nu mai stiu cum se cheama firma, dar stiu ca au pastrat doar cateva hectare pe malul lacului”, declara Gavril Lupu, primarul comunei Hangu. La acest moment si un alt membru al familiei Sturdza, Paltin, este implicat in cercetarile penale cu privire la retrocedari de suprafete mari de padure. Procurorii ar trebui sa investigheze modul in care familia Sturdza a primit zeci de mii de hectare de padure, retrocedate in urma implicarii unor politicieni controversati ca Viorel Hrebenciuc si Gheorghe Stefan.

DNA ar trebui sa vada documentele de la ROMSILVA, implicarea politicenilor mai sus mentionati si subventiile incasate de acestia pentru zeci de mii de hectare de padure, care ar putea ridica prejudiciul statului roman la peste 50 milioane euro. Acum intelegem de ce este graba cu vanzarile padurilor catre firme germane.

Oamenii vorbesc ca familia Sturdza are un membru al familiei care cocheteaza cu PSD-ul si alt membru cu PDL-ul. Deci oricine ar fi fost la putere avea intrari peste tot. O parte din mostenirile din judetul Iasi nu aveau plantate paduri pe teren si totusi au fost retrocedate paduri. Oameni din ROMSILVA spun ca plantatiile au fost facute dupa 1956. Padurile au fost retrocedate in timpul guvernarii PDL. 

sursa www.bzi.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Related posts

Patronii români nu au bani pentru creșterea salariului minim de la 1 septembrie

Redacția

Proiect: Reclamele la jocurile de noroc vor fi interzise la televizor în timpul zilei

Redacția

Strugurii româneşti, în topul celor mai bune soiuri din lume

Redacția
Încarcă...