RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Uncategorized

PROIECT ADOPTAT în Senat: Creditele ipotecare se pot stinge cu bunurile imobile ipotecate

Senatul a adoptat, luni, un proiect de lege prin care creditele ipotecare pot fi stinse cu bunurile imobile ipotecate, legea aplicându-se în raporturile dintre persoane fizice şi instituţii de credit, instituţii financiare nebancare sau cesionări ale creanţelor deţinute asupra persoanelor fizice.

  

“Prezenta lege reglementează dreptul debitorului de a stinge integral creanţa şi accesoriile sale, izvorând dintr-un contract de credit, prin transmiterea către creditor a dreptului de proprietate asupra bunului imobil ipotecat în favoarea creditorului, în condiţiile prevăzute de prezenta lege“, prevede proiectul.

De asemenea, proiectul legislativ prevede că debitorul va oferi toate bunurile ipotecate în favoarea creditorului, în situaţia în care executarea obligaţiilor asumate prin contractul de credit a fost garantată cu două sau mai multe bunuri.

Debitorul trebuie să transmită creditorului prin intermediul unui executor judecătoresc, al unui notar public sau al unui avocat o notificare creditorului în care anunţă decizia de transmitere a dreptului de proprietate asupra bunului sau bunurilor ipotecate. Toate costurile notariale şi ale executorului judecătoresc sau avocatului, după caz, vor fi suportate de debitor.

După comunicare deciziei de către debitor, creditorul nu mai poate urmări codebitori sau garanţii personali sau ipotecari pentru stingerea creditului.

Proiectul de lege prevede că la momentul încheierii contractului pentru transferul de proprietate, respectiv la data pronunţării hotărârii judecătoreşti definitive, va fi stinsă orice datorie a debitorului faţă de creditor, acesta din urmă neputând solicita sume de bani suplimentare.

Proiectul de lege, iniţiat de parlamentari din tot spectrul politic, a fost adoptat în plenul Senatului cu 105 voturi “pentru” şi două abţineri. Senatul a fost prima cameră sesizată, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

Sursa: RomaniaTV.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Trucuri eficiente împotriva frigului, în sezonul rece

Redacția

Cele mai mari trei bănci au 3.000 de apartamente şi case la vânzare

Redacția

Anunţ PIERDERE CERTIFICAT DE ÎNREGISTRARE

Redacția
Încarcă...