RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Primul weekend de după starea de urgență vine cu temperaturi aproape caniculare

Primul weekend după ieşirea din starea de urgenţă vine cu vreme de august. Meteorologii spun că temperaturile vor ajunge în pragul caniculei. O lovitură în plus pentru agricultori, care oricum se plâng că seceta din ultimele luni le-a distrus culturile.

Nu doar regulile se schimbă în România de la o zi la alta. Ci şi vremea.

Cea mai fierbinte vară ar putea începe de mâine.

Temperaturile vor ajunge până aproape de pragul caniculei în sudul ţării. Iar pe litoral şi în depresiunile montane, vor fi până la 26 de grade.

  

Simona Căpşună, meteorolog Observator: La fel ca-n mijlocul verii, temperaturile foarte mari vin asociate şi cu o umiditate crescută a aerului ceea ce înseamnă un disconfort accentuat. Asta înseamnă aer irespirabil şi transpiraţie abundentă.

Arşiţa vine deja pe un fond de secetă care persistă de anul trecut.

Doar în judeţul Galaţi sunt aproximativ 67.000 de hectare de culturi compromise.

Adrian Anghel, agricultor: Dacă nu o să irigăm, nu o să facem nimic. Cultura de orz deja e compromisă 100%. Ca să ne revenim după anul ăsta ne mai trebuie încă doi ani, de la secetă, pandemie.

În comuna Matca, oamenii spun că nu a mai plouat din octombrie.

Gavrilă Tuchiluș, agricultor: Deja vegetaţia este întreruptă. Cheltuiala pe hectar până astăzi este de cel puţin 1.800, dacă nu 2.000 de lei pe hectar. Cultura este compromisă 100% astăzi.

Anul trecut, în aceeaşi perioadă, culturile erau ameninţate de grindină şi vijelii. În mai multe zone din ţară, a fost cod roşu de inundaţii. Oamenii erau avertizaţi prin sistemul Ro-Alert să se adăpostească.

OBSERVATOR

Related posts

Prima misiune a pompierilor români care au ajuns vineri în Grecia: Încearcă să stingă un incendiu în regiunea Attica, cu risc de propagare într-un parc național

Redacția

Salariul minim crește la 3.000 de lei de la 1 ianuarie / Cât va lua angajatul în mână, dar și cei din construcții și agricultură

Redacția

Primarul din Nagoya va plăti pentru o nouă medalie olimpică de aur după ce a mușcat-o pe cea a unei sportive. Gestul și dialogul cu sportiva au fost considerate indecente

Redacția
Încarcă...