NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

”PRIETENIE FĂRĂ FRONTIERE” la Colegiul Unirea

Cu ocazia celebrării Zilei Mondiale a Educației, începând cu ora 9.00, în sala 5 a Colegiului Tehnic de Căi Ferate ”Unirea”, Pașcani, echipa CT Unirea – Euroscola a pus în scenă piesa ”Prietenie fără frontiere”, o piesă despre iubire, prietenie, respect și toleranță, despre criza de identitate pe care o traversează orice persoană care, din diverse motive, este nevoită să-și părăsească țara și să pornească în căutarea altui loc care să-i ofere stabilitate și siguranță.  

Această criză de identitate este și mai acut trăită de tânăra generație, de copii, de adolescenți, care percep stabilitatea unei vieți  din perspectiva faptului că sunt sau nu alături de părinți, că au parte sau nu de jocurile copilăriei sau de posibilitatea de a-și împlini visele.

 

  

”Criza refugiaților într-o Europă a valorilor”, aceasta este, de fapt, tema Concursului Național Eroscola, concurs inițiat de către Biroul de Informare al Parlamentului European în România, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, concurs la care participă și un grup de elevi și profesori ai școlii noastre. Piesa de teatru ”Prietenie fără frontiere” face parte dintr-un șir de activități care se desfășoară în cadrul concursului.

 

Timp de zece minute, cei prezenți au fost invitați să urmărească povestea unei adolescente din Siria care, de teama că și-ar putea pierde noii prieteni europeni, preferă să-și nege originile. Ca orice refugiat, ea înțelege că dincolo de granițele fizice, cele psihologice sunt mult mai dureroase. Tristețe, melancolie, speranță, un amalgam de sentimente contradictorii în sufletul unui tânăr care încearcă să-și croiască o nouă viață într-o Europă a valorilor și a șanselor egale pentru toți, indiferent de origini.

 

 

 

Ziua Mondială a Educației a fost inaugurată în 1994, de către UNESCO, pentru a marca semnarea în 1996, a recomandării făcute de UNESCO și Organizația Internațională a Muncii privind condițiile de muncă ale personalului didactic. De atunci, această zi se sărbătorește în fiecare an la data de 5 octombrie, în peste 200 de țări.

UNESCO a creat această zi pentru a atrage atenția anumitor guverne asupra condițiilor rele de muncă în care cadrele didactice își desfășoară activitatea, asupra salariilor mici ale acestora dar și pentru a reaminti tuturor că o educație de calitate reprezintă cheia unei reușite profesionale.

Advertisements

Related posts

“Gust amar de lacrimi”, poezia cu care o elevă din Pașcani a câștigat concursul “Pe aripi de gânduri”

Ema Roman

Proiectul Școala generatiei Unificate

Redacția

Serbare de Crăciun la Şcoala Specială

Ema Roman

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site