RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Prevenirea cancerelor: laborator mobil pentru testarea femeilor din tot judeţul

Reprezentanţii Maternităţii „Cuza Vodă“, împreună cu cei ai Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, în subordinea căreia se află unitatea medicală, au prezentat ieri proiectele care sunt în desfăşurare, precum şi cele care vor fi demarate începând de anul viitor.

 

  

Astfel, printre principalele obiective se numără înfiinţarea unui Centru Regional de Medicină Materno-Fetală, achiziţionarea unui mamograf nou, dar şi achiziţionarea propriei staţii de oxigen. În momentul de faţă, maternitatea are o staţie de oxigen închiriată pentru care plă­teşte 15.000 de euro pe lună, în condiţiile în care o staţie proprie ar costa 100.000 de euro. „Am descoperit că aici foarte mulţi bani se dau pe oxigen, de aceea o staţie de oxigen ar fi o investiţie care se amortizează în şase-şapte luni“, a explicat Maricel Popa, preşedintele CJ Iaşi. Acesta a precizat că anul viitor se va insista mai mult pe partea de prevenţie, urmând să existe un program de depistare a cancerului de col uterin. În acest sens, va exista un laborator mobil care va merge în tot judeţul în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică pentru a testa gratuit toate femeile de peste 18 ani. „CJ a finanţat cele şase spitale în acest an cu 17 milioane de lei, avem investiţii majore şi vrem să insistăm mai mult pe partea de prevenţie cu cancerul de col uterin, cel mamar, sunt boli ce se pot vindeca dacă sunt descoperite la timp. Astfel, împreună cu cei de la UMF, vom avea în vedere deplasarea în zone din mediul rural pentru ca femeile să beneficieze de aceste servicii“, a precizat Maricel Popa. Celălalt obiectiv ce se are în vedere, Centrul Regional de Medicină Materno-Fetală, va fi o construcţie nouă cu trei nivele, unde vor fi diagnosticate diferite boli genetice.

În cadrul întâlnirii a fost semnat şi contractul de management al noului manager, economistul Robert Dâncă. Acesta a precizat că deja au fost achiziţionate două ecografe de 700.000 de lei din venituri proprii, precum şi un aparat de anestezie şi terapie intensivă, tot din venituri proprii. „A fost renovată o parte din curtea interioară, în momentul de faţă lucrându-se la spaţiile din subsolurile corpurilor din curtea interioară, urmând să fie amenajat un vestiar pentru cel puţin 100 de medici. Erau condiţii total insalubre, îl vom renova complet. Medicii rezidenţi, dar şi alţi medici se schimbau pe holuri, erau lucruri total anormale pentru un spital“, a precizat ec. Robert Dâncă. Un alt obiectiv este achiziţionarea unui mamograf nou, având în vedere că cel existent era folosit încă din anul 1986, iar în momentul de faţă nu deţine autorizaţie de funcţionare.

Sursa www.ziaruldeiasi.ro

 

 

Related posts

Delta Plus, nouă variantă indiană de SARS-CoV-2

Redacția

Un bărbat a aflat prin SMS că e pozitiv la COVID, deși nu-și făcuse niciun test

Redacția

Autoritatea Național Sanitară în control la Spitalul CF Pașcani. Iată concluziile

Teona Gherasim
Încarcă...