NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Prețurile la pompă ar putea scădea cu 50 de bani pe litru de vineri. Șoferii vor cumpăra mai ieftin doar de la benzinăriile care vor dori să aplice mecanismul de compensare

vilceanu-spune-ca-nu-s-a-discutat-in-coalitie-o-inghetare-a-preturilor-la-carburanti,-in-contextul-in-care-pretul-la-pompa-in-romania-atinge-un-nou-record,-de-peste-8-lei/litrul

De vineri, carburanţii s-ar putea ieftini cu 50 de bani pe litru. Guvernul a adoptat schema de compensare a preţurilor, care se va aplica în următoarele trei luni. Reducerea prețurilor la pompă nu este, însă, obligatorie. Șoferii vor găsi carburanţi mai ieftini doar în lanţurile de benzinării care vor dori să aplice mecanismul de compensare.

Companiile petroliere care vor reduce prețurile la benzină și motorină cu 50 de bani pe litru vor primi o compensație de 25 de bani pe litru, de la bugetul de stat. Diferența va fi suportată din venituri proprii. Schema de compensare adoptată de Guvern se aplică în perioada 1 iulie – 30 septembrie, dar nu este obligatorie.

Virgil Popescu, ministrul Energiei: „Sunt convins că majoritatea lanțurilor de benzinării, dacă nu chiar toate, vor aplica această ordonanță și românii vor beneficia practic la (…) toate stațiile din România de această reducere de 50 de bani. Să le lăsăm totuși un termen scurt, evident, (…) în așa fel încât sistemele fiscale să poată fi actualizate și să poată să reflecte aceste modificări”.

Pe totem, adică pe panoul de la intrarea în benzinărie, vor fi afișate prețurile reduse cu 50 de bani. La pompă însă, prețurile fară reducere. Pe bonul fiscal va fi evidențiat prețul întreg și reducerea de 50 de bani.

Advertisements
  

Autoritățile mizează că marile companii petroliere vor scădea prețurile pentru a nu pierde clienți, în favoarea concurenței. Reprezentații benzinăriilor particulare nu exclud însă că unii distribuitori mai mici nu vor ieftini carburanții, mai ales în zonele unde nu au concurență.

Ion Tache, președintele Asociației Benzinarilor Particulari: “Sigur că ar putea exista şi această chestiune. De preferat e să nu se întâmple. Dat fiind faptul că (…) produsele petroliere sunt destul de scumpe (…) ar trebuie respectată această (…) decizie a Guvernului”.

Pentru șoferi, ieftinirea carburanților cu 50 de bani înseamnă o revenire la prețurile din luna mai.

Alte țări europene au aplicat încă din primăvară scheme de compensare a prețurilor la pompă. De exemplu, în Spania, reducerea acordată este de 20 eurocenți pe litru, echivalentul unui leu.

În benzinăriile din Spania, prețurile afișate sunt cele reale. Clienții află cât au de plătit abia la casa de marcat după ce se aplica bonificația.

Advertisements

În 15 zile, ANAF va stabili procedurile prin care companiile petroliere care vor reduce preturile vor beneficia de compensare. Autoritățile avertizează că, daca vor apărea creșteri de preturi nejustificate, vor fi considerate scumpiri speculative și vor fi sancționate.

ziarul de iasi

Advertisements
Advertisements

Related posts

Programul “Casa Verde” se modifică. Bani pentru sisteme fotovoltaice

Redacția

Remar Pascani modernizeaza 14 garnituri de tren pentru caile ferate din Republica Moldova

Marius Parteni

Anunț făcut de ANOFM: Sunt aproape 300.000 de șomeri în România!

Redacția
Încarcă...