RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Poveştile elevilor de top care au putut să facă performanţă în sate uitate de lume din județul Iași. Una dintre absolvente vrea să urmeze cursurile Colegiului „Sadoveanu”

„Ziarul de Iaşi“ a realizat un inedit „Top 10“ al celor mai buni absolvenţi de gimnaziu de la ţară, realizat după media de admitere. Am avut surpriza să găsim, într-unul din satele cele mai depărtate de Iaşi, în chiar colţul de sud-vest al judeţului, o mică şcoală sătească cu doi elevi în acest onorant top.

Mai mult, în mica lor clasă, şase elevi au luat peste 9.00, iar alţi zece peste 8.00. Cei doi campioni din satul Izvoarele, comuna Răchiţeni, sunt Gabriela Tansanu şi Cătălin Petrişor (foto), doi copii minunaţi şi maturi, cu care e o adevărată plăcere să vorbeşti despre viaţă. Pe ultimul l-am găsit la muncă, tatăl său spunând că l-a scutit de treabă doar pe perioada examenului, dar acum nu mai are scuză. Sunt doi copii din familii modeste, care nici să viseze prea mult nu pot. Deşi au medii să intre la orice liceu de top din judeţ – 9,84 şi 9,75 -, situaţia materială nu le permite orice alegere. Cine sunt dascălii de excepţie ai acestor eroi ai unui sistem de învăţământ total nedrept cu ei încă de mici?

Pe baza mediilor de admitere, obţinute în urma rezultatelor de la examenul naţional pentru elevii de clasa a VIII-a, „Ziarul de Iaşi“ a rea­lizat un aşa-numit „Top 10“ al celor mai buni elevi de la ţară. Am avut astfel surpriza să găsim, în unul din satele cele mai îndepărtate de Iaşi, aflat în chiar colţul de sud-vest al judeţului, elevi pregătiţi la standar­dele olimpicilor de la liceele de elită din municipiu. În satul Izvoarele, co­muna Răchiţeni, într-o singură clasă mică nu mai puţin de şase elevi au media de admitere peste 9, şi alţi 10 au o medie cuprinsă între 8 şi 8,99. În „Top 10“ intră însă doi dintre cei mai buni elevi de aici: Gabriela Tansanu, cu 9,84 şi Cătălin Petri­şor, cu 9,75.

  

Au muncit singuri

Gabriela a obţinut la examen nota 10 la matematică şi 9,65 la română, având o medie pe anii de studiu de 9,92. Cătălin a luat 9,90 la matema­tică, 9,60 la română, şi a avut o medie pe anii de studiu de 9,85. Copii mo­deşti, ce provin din familii fără posibilităţi financiare, care au muncit singuri, fără pregătiri suplimentare plă­tite.

„Pentru aşa rezultate au fost mai mulţi factori. În primul rând, voinţa elevilor, apoi potenţialul lor, iar apoi munca lor şi a profesorilor. Pentru aceste rezultate elevii nu au făcut nicio pregătire suplimentară contra-cost, doar pregătire la clasă, la ore şi după ore. Au fost elevi pe care i-am văzut din clasele mici cu potenţial ridicat, am lucrat cu ei şi s-au ridicat. Gabi are potenţial, voinţă, iar Cătălin ar fi intrat cu brio la „Negruzzi“ sau Naţional, însă ambii provin din familii mo­deste, nu sunt posibilităţi financiare care să le permită să intre la aceste licee, de fiţe. Nu că nu ar face ei faţă; ei fac faţă, dar nu sunt bani… Mă bucur că aveţi în vedere şi elevii de la ţară“, ne spune, impresionată de vizita noastră, Valeria Iacob, profesoara lor de limba română.

La a­ceastă disciplină, cea mai mică notă în Izvoarele la clasa a VIII-a a fost 6, dascălul mărturisind că s-a lucrat cu majoritatea, adică mai mult de jumătate din clasă, la un nivel ridicat.

O clasă de excepţie

Pe lângă Gabriela şi Cătălin, în acest sat mai sunt alţi trei elevi cu medii foarte mari. Este vorba de Ma­­ria Ghercă, cu o medie de ad­mitere de 9.62, Vlad Farcaş – 9.60, şi Iulia Doboş – 9,07.

„Au muncit copiii, am făcut pregătire suplimentară cu ei duminica, i-am chemat la şcoală. 40% din notele la matematică sunt peste 9, au muncit şi ei, a fost dorinţa lor, sunt copii capabili. Şi generaţia următoare promite multe, sperăm să avem rezultate la fel de bune şi la anul“, ne-a mărtu­risit cu însufleţire şi Eduard Ghercă, profesorul de matematică din Iz­voarele.

La patru case de şcoală, pe stânga, locuieşte Gabriela, şefa de promoţie. O găsim singură acasă: părinţii sunt plecaţi cu treabă. Spune că a învăţat la ambele discipline de una singură, impulsionată de profesorii săi. „Am avut profesori foarte buni, la română gradul de promo­vabilitate a fost de 100%. Zilnic, la ora 14, veneam acasă iar până la ora 18 mă pregăteam la ambele discipline. La română m-am pregătit mai mult, pentru că a şi fost mai multă materie. Mi-am înscris deja fişa cu opţiuni, am trecut prima da­tă profilul ştiinţe ale naturii de la Colegiul Sadoveanu din Paşcani. Este mai aproape de casă. Pe mai departe vreau să dau la Universi­tatea de Medicină, la kinetote­rapie“, spune tânăra.

Înaltă, slabă, cu ochi albaştri şi părul lung şi blond, aşa ne iese în poartă Gabriela. Este singură la părinţi, iar simplul fapt că a venit pe lume este cea mai mare bucurie pentru aceştia.

 „Suntem foarte mândri de ea, a învăţat de mică, noi am stimulat-o. La grădi­niţă îi spuneam că pentru fiecare bulină roşie primeşte recompensă. Din clasa I a muncit, a avut note foarte bune. Eu sunt pensionar, dar i-am luat tot ce i-a trebuit. Va mer­ge la cel mai bun liceu din Paşcani. Eu am 57 de ani şi este singurul nostru copil, ni l-am dorit foarte mult şi o sprijinim pe mai departe. Suntem foarte mândri, mă las pe mine şi-i dau ei, mai fac cu căruţa una alta şi banii pe care îi iau ciubuc îi dau ei“, spune domnul Tan­sanu, tatăl Gabrielei. Ca să o ţină însă la un liceu mai bun în Iaşi, spun că nu-şi pot permite.

cititi articolul complet aici pe www.ziaruldeiasi.ro

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Un român a câştigat prestigiosul premiu Moore pentru matematică pe anul 2019

Redacția

Examenele de Evaluare Naţională şi Bacalaureat nu se modifică anul acesta

Redacția

Înscrieri în trupa teatrului de păpuși ”Rudy”, de la Colegiul ”Sadoveanu”

Oana Cordoneanu
Încarcă...