NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Comunicate de Presă

POLIŢIŞTII DE LA SAESP DESFĂŞOARĂ ACŢIUNEA “FOC DE ARTIFICII 2014”

Ca la fiecare sfârşit de an, poliţiştii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase desfăşoară acţiunea “FOC DE ARTIFICII”. Este bine de ştiut că prevederile legislative  privind  folosirea articolelor pirotehnice sunt dure şi sancţionează aspru pe toţi cei care nu le respectă, cu închisoare sau cu o amendă.

În cadrul acţiunilor de anul trecut, desfăşurate pe această linie, au fost efectuate 29 controale la persoane juridice autorizate să efectueze operaţiuni cu articole pirotehnice, 67 de controale pentru verificarea   respectării prevederilor legale în domeniul articolelor pirotehnice, fiind constatate 56 de infracţiuni la Legea 126/1995, şi cercetate 58 de persoane. Au fost ridicate în vederea confiscării 59.306 articole pirotehnice, cele mai multe din clasa a II-a.

În ceea ce priveşte acţiunea “FOC DE ARTIFICII 2014”, au fost efectuate până în prezent, 15 controale la persoane juridice autorizate să efectueze operaţiuni cu articole pirotehnice, 6 acţiuni în pieţe, oboare şi târguri şi au fost constatate 8 infracţiuni, fiind confiscate 9.018 articole pirotehnice.

 Este bine de ştiut, că   se interzice persoanelor juridice comercializarea către persoanele fizice a obiectelor artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice din clasele II – IV, precum şi a artificiilor din categoria «obiecte zburătoare luminoase» şi a pocnitorilor din clasa I.  Practic, persoanele fizice nu au dreptul să folosească legal dec ât steluţe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, inele de foc şi sateliţi. Sunt interzise cu desăvârşire orice obiecte care produc  zgomot.

Pedeapsa prevăzută   pentru încălcarea legii, respectiv: ” Confecţionarea, deţinerea, comercializarea, importul, folosirea sau orice altă operaţiune cu astfel de produse, precum şi a artificiilor din categoria «obiecte zburătoare luminoase» şi a pocnitorilor din clasa I, efectuate fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 3 luni la un an.

În cazul contravenţiilor, amenzile se ridică până la 7500 lei, iar pentru minorii sub 14 ani vor răspunde părinţii, aceştia urmând a fi sancţionaţi cu amenzi între 100-500 lei. Totodată, în special părinţii trebuie să manifeste atenţie deosebită în ceea ce priveşte minorii pentru a evita accidente neplăcute, şi pentru a nu trece de partea cealaltă a legii.

În această perioadă, a sărbătorilor de iarnă, poli ţ ia va acţiona permanent pentru respectarea legii, iar atunci când se va constata o încălcare, va fi sancţionată ca atare.

Obiectivele acţiunilor sunt: creşterea nivelului de cunoaştere şi respectare a legislaţiei în domeniu de către cei care efectuează operaţiuni cu obiecte pirotehnice, prevenirea producerii unor evenimente negative cu consecinţe asupra ordinii şi siguranţei publice sau de altă natură (răniri de persoane, incendii sau distrugeri de bunuri) şi, în general, prevenirea, identificarea şi sancţionarea faptelor de natură penală şi contravenţională la regimul articolelor pirotehnice.

  SE INTERZICE folosirea obiectelor artizanale de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice în următoarele situaţii:

a) între orele 24.00 şi 06.00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;

b) la o distanţă mai mică de 50 m de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 m faţă de cele cu peste 4 niveluri;

c) la o distanţă mai mică de 500 m de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze;

d) la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;

e) în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre;

f) pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane;

g) la o distanţă mai mică de 500 m de păduri.

 

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

 

Advertisements

Related posts

Petru Movilă solicită Consiliului Local Iași asumarea declarației de unire cu Republica Moldova

Redacția

Lucrările de la depozitul de deșeuri din Valea Seacă au fost finalizate

Redacția

Echipa Mironobot, premiul Judge Award la Campionatul Regional Iasi First Tech Challenge Romania – sezon 2019-2020

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site