RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Comunicate de Presă

Poliția trebuie să ancheteze de urgență cazul atacului antisemit la adresa dnei Morgenstern și să ia în considerare că parlamentari ai AUR elogiază criminali de război de la tribuna Parlamentului încurajând astfel acțiunile antisemite (P)


 
În calitate de Reprezentant Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, condamn cu fermitate atacul antisemit la adresa doamnei Maia Morgenstern, directorul Teatrului Evreiesc de Stat, și solicit Poliției Române să trateze cu celeritate și maximă seriozitate acest caz grav.

            Aceste amenințări nu trebuie tratate cu superficialitate, cu atât mai mult cu cât ele vin, la prima vedere, sub semnătura unui grup parlamentar. Privesc cu multă reținere afirmațiile de delimitare ale deputatului George Simion, liderul partidului AUR, grupare politică neo-fascistă, cunoscută pentru ieșirile publice xenofobe, antisemite, conspiraționiste în manifestări politice publice, stradale, pe rețelele de socializare și, mai grav, de la tribuna Parlamentului!
            Dar până la aflarea adevărului, un lucru este cert. Fenomenul antisemitismului și xenofobiei este prezent, din păcate, în România. Aș vrea să cred că discutăm despre situații izolate, deoarece trăim într-un stat condus de valori democratice ghidate de conviețuire interetnică și diversitate culturală. Dar ultimele luni conduc la ideea că ascensiunea unei formațiuni politice în Parlament a degradat masiv discursul public și a reluat o amplă operațiune sistematică de punere în discuție a faptelor istorice din anii 40, de elogiere a criminalilor de război, de relativizare a crimelor din timpul Holocaustului, de parodiere a simbolurilor memoriei victimelor Holocaustului. Toate acestea reprezintă o escaladare fără precedent după anii 90!

            Astfel, avem o reală provocare la nivel înalt, în structura parlamentară, unde elogiile aduse criminalilor de război se ascund în spatele imunității declarației politice. Din păcate, astfel de manifestări sunt luate drept exemplu și, așa cum s-a văzut, încurajează acțiunile antisemite. Nu putem trece cu vederea un astfel de comportament, în contradicție cu prevederile Legii nr. 157/2018 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea antisemitismului și OUG nr. 31/2002 privind interzicerea organizațiilor și simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni contra păcii și omenirii.

            Avalanșa mesajelor reprobabile la adresa memoriei victimelor Holocaustului face partidul AUR un exponent al acestor acțiuni precum cea îndreptată împotriva actriței Maia Morgenstern.

            Escaladarea atmosferei din ultimele luni a fost inclusiv remarcată în aceste zile prin semnalul de alarmă tras de una dintre cele mai mari organizații evreiești din lume – „B’nai B’rith International”, care numără peste 100.000 de membri și susținători din peste 40 de țări. Organizația a cerut liderilor Parlamentului să oprească și să condamne propaganda „grotescă”, neo-fascistă, pe care un senator al AUR o face de câteva săptămâni de la tribuna Senatului României, de elogiere și îndemn la reabilitarea a criminalilor de război, implicați in operațiunile genocidale sau de susținere a regimului criminal condus de Ion Antonescu, care a exterminat aproape jumătate din evreii din Romania in anii 40. Astfel, gravele derapaje care se produc în Parlament sunt mesaje de instigare la ură și de multiplicare și escaladare a rasismului și antisemitismului, o saturnalie a violenței politice și simbolice.

Așa cum am mai spus, voi face toate demersurile care stau în puterea mandatului meu pentru sancționarea acestor derapaje.

 
 
Deputat Alexandru MURARU
Reprezentant Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei
Consilier onorific al Primului-Ministru

Related posts

O nedreptate, o trădare și o jignire. Actorii şi momentele care arată cum a devenit Austria un poligon pentru destabilizare (P)

Redacția

Lansarea proiectului: ”Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar” (PNRAS)

Redacția

Drepturile și libertățile constituționale nu se oferă contra cost! IMM-urile din România nu trebuie împovărate cu noi taxe, acordate ca drept exclusiv unei asociații private (P)

Redacția
Încarcă...