RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Pintilie și Nedelcu la unison, în scandalul Jitaru: procurorii trebuie să-l prindă pe cel care a făcut înregistrările în care secretarul povestește cum a trucat două concursuri!

Fostul viceprimar Gabriela Nedelcu, actual consilier local din partea PSD, este pe aceeași lungime de undă cu primarul Marius Pintilie în cazul înregistrărilor publicate de NewsPascani, în care secretarul general Irina Jitaru este surprinsă explicând cum a trucat două concursuri pentru ocuparea unor funcții publice în Primărie.

Prezentă într-o emisiune televizată, Gabriela Nedelcu s-a arătat extrem de deranjată de apariția acestor înregistrări. Fostul viceprimar consideră că nu este normal ca secretarul general al municipiului să fie înregistrat pe ascuns. Mai mult, consilierul social democrat susține că în prezent funcționarii din Primărie sunt foarte stresați pentru că s-ar teme să nu fie înregistrați de către colegi. Nedelcu mai crede că e datoria primarului Marius Pintilie să lămurească cum a fost înregistrată Irina Jitaru.

„Faptul că există asemenea înregistrări, mai ales la nivelul unei instituții publice, și mai ales la nivelul Primăriei, în biroul secretarului mie nu mi se pare în regulă și nu mi se par a fi lucruri normale. Pentru că este foarte important să știi în primul rând dacă te înregistrează cineva. Dacă te înregistrează un coleg, cred că moral este să ți se spună că ești înregistrat! Trebuie aflat cum s-au făcut practic aceste înregistrări și de către cine. Și cred că aici este obligația primarului de a clarifica această situație pentru că funcționarii publici, probabil acum trăiesc într-un stres maxim pentru că oricând pot fi înregistrați, oricând stând la o cafea sau la o glumă sau la o discuție omul spune anumite lucruri. Plus să nu uităm faptul că în Primărie, în cadrul birourilor sunt foarte multe discuții cu caracter poate personal și aici dau un exemplu: aspecte legate de proprietate, aspecte legate de asistență socială. Deci nu cred că oricine are dreptul să înregistreze fără știința funcționarului public. Lucrurile sunt grave și într-adevăr probabil că este o țintă doamna secretar și probabil că și dumneaei ar avea obligația să clarifice aceste aspecte. Adică să se adreseze organelor abilitate pentru a vedea cum s-au făcut aceste înregistrări, cine le-a făcut și cu ce scop,” a declarat consilierul local social democrat, Gabriela Nedelcu, la o emisiune televizată.

Gabriela Nedelcu întrebată de ce nu a făcut Irina Jitaru plângere penală, a susținut că dacă ar fi fost înregistrată pe ascuns ea ar fi făcut un astfel de demers.

  

„Nu știu de ce nu a făcut plângere, eu aș fi făcut, vă spun sinceră! Pentru că până la urmă vreau și eu să știu dacă pot să mai am încredere în colegii mei în primul rând sau dacă s-a comis o ilegalitate și a fost pusă tehnică de ascultare în biroul secretarului,” este părerea Gabrielei Nedelcu, consilier din partea PSD.

Fostul viceprimar nu a fost interesat deloc de faptul că Irina Jitaru povestește cum a comis o ilegalitate și anume trucarea a două concursuri, astfel că în intervenția sa televizată nu a solicitat cercetarea acestor aspecte de către procurori.

Aceeași atitudine a avut-o și primarul Marius Pintilie săptămâna trecută, într-o conferință de presă, când a fost întrebat despre trucarea concursurilor.  Acesta a susținut și el că înregistrările făcute în Primărie fără acordul persoanelor înregistrate sunt infracțiuni și că va depune plângere penală pentru aceste fapte.

„S-au făcut înregistrări în Primăria Municipiului Pașcani, înregistrările în această instituție, fără acceptul celor care sunt înregistrați, din câte știu eu sunt infracțiuni. Deci eu mă așteptam ca cineva care se simte lezat de acele înregistrări să facă plângere penală până acum, dacă nu se face o plângere penală atunci voi face eu plânere penală pentru aceste înregistrări și dacă în urma cercetărilor se a ajunge că s-au făcut și infracțiuni procurorul o să-și facă treaba. Din punctul meu de vedere, simpla înregistrare fără acordul celor care sunt înregistrați este o infracțiune. Din ceea ce am citit eu, este absolvit de fapta penală a celui care a înregistrat, dacă se descoperă o infracțiune în înregistrare. Dar deocamdată simpla înregistrare reprezintă o infracțiune, deci dacă nu se face plângere în perioada următoare de către cei lezați că au fost înregistrați, voi face eu plângere în calitate de conducător,” a anunțat primarul Marius Pintilie.

Declarațiile primarului Marius Pintilie și ale Gabrielei Nedelcu au fost făcute în contextul în care NewsPascani a publicat o serie de înregistrări audio din biroul Irinei Jitaru, secretarul general al UATM Pașcani. Pe una dintre înregistrări aceasta este surprinsă cum povestea colegilor săi cum a trucat două concursuri de ocupare a unor funcții publice în Primărie.

„Frate, am verificat cunoștințele, nu mai punem de astea! Hai să vedem criteriile de evaluare pe care le avem noi. Adică n-a venit Costescu, Costescu a trebuit să-i dau la gioale, dar lu`asta am decis că vrem să ia!,” este surprinsă Jitaru povestind.

Curtea Constituțională a decis în 2017 prin Decizia 33 că înregistrarea pe ascuns a unei persoane într-o clădire publică nu este o infracțiune.

„Curtea constată că prin reglementarea contestată statul nu neagă dreptul persoanei la viaţă intimă, familială şi privată, ci oferă o protecţie sporită faptelor antisociale care aduc atingere acestui drept, atunci când se comit într-o locuinţă sau încăpere ori dependinţă ţinând de aceasta. Împrejurarea că, în încăperile publice, dreptul fundamental de referinţă nu beneficiază de protecţia legii penale, nu echivalează cu afectarea dreptului la viaţă privată, deoarece, ceea ce prevalează în protejarea drepturilor constă în adoptarea de către stat a unor măsuri legislative corespunzătoare,” se arată la aliniatul 31 al Decizie nr. 33 din 2017 a Curții Constituționale a României.

Related posts

Strada Mârzasca afectată din nou de ploile de ieri. Angajații de la Salubritate au muncit în zadar câteva ore să care balastul și nisipul (FOTO)

Marius Parteni

Ministerul Finanţelor neagă că vrea să majoreze taxele

Redacția

Primii pași pentru o stație de Ambulanță în comuna Miroslovești

Teona Gherasim
Încarcă...