NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Pintilie îl acuză pe Pantazi că a încălcat legea în cazul rețelei de gaz de la Gâștești

Acuzat că nu și-ar fi dat interesul pentru a conecta rețelele de gaz din suburbia Gâștești, la rețeaua de distribuție a Eon Gaz, primarul Marius Pintilie i-a dat o replică pe măsură fostului primar Dumitru Pantazi.

Actualul șef al Primăriei a acuzat că fostul edil șef a încălcat legislația din interese electorale, pentru a executa lucrările de extindere a rețelei de gaz metan în suburbia Gâștești.

„Probabil că domnul Pantazi în ultimul an de zile a avut alte preocupări. Eu pe subiectul ăsta cu gazul de la Gâștești dacă m-ar chema Dumitru Pantazi aș tăcea, aș încerca orice lucru ca să evit subiectul. Domnul Pantazi a dat drumul la niște lucrări de gaz la Gâștești, presat de campania electorală fără să aibă documentațiile toate semnate și puse la punct, încălcând legislația. Ghinionul este că, nu din cauza lui Pintilie, ci din cauza că legislația s-a schimbat pe 14.10.2020. El a dat drumul la lucrări înainte, iar când a vrut să-și facă din urmă actele, legislația nu-i permitea. Iar eu nu că am sunat la directorul de la DelGaz Grid România, cum a sunat el. Eu m-am întâlnit cu directorul DelGaz Grid și cu toată conducerea în sediul ANRE București, cu vicepreședintele ANRE, cu deputați de față și cu secretari de stat. Și el spune că nu m-am implicat? Dar dacă Dumitru Pantazi nu este prezent în viața reală din ultimul an de zile,” a declarat Marius Pintilie, primarul Muncipiului Pașcani.

Reamintim că ieri, fostul edil Dumitru Pantazi a acuzat , ieri, că actuala administrație nu dorește să rezolve problema gazului de la Gâștești.

  

„Am avut un contract de 1.800.000 sau 2.200.000 de lei. S-a început la Gâștești extinderea rețelei de gaze naturale, s-a implementat 1.300.000 de lei, iar oamenii nu au după un an și jumătate gaze în locuințe. Tot timpul se dă vina că administrația Pantazi nu a semnat contractul tripartid cu Eon Gaz. Dar eu am predat mandatul, nu mai aveam eu atribuții de a semna contractul tripartid și de a continua aceste investiții. Iar dacă era Pantazi astăzi oamenii aveau gaze naturale în Gâștești, Lunca și Blăgești care așteaptă de ani de zile gaze naturale. Și cu acest proiect se finaliza practic extinderea de gaze naturale în Municipiul Pașcani. Deci imediat, exista euforia câștigării alegerilor, dacă în acel moment se ducea, se insista la Eon Gaz se încheia contractul tripartid și dacă se dorea efectiv să se ducă la îndeplinire acea investiție se găseau soluții. Pentru că și noi am avut greutăți cu Eon Gazul. Nu e simplu cu Eon Gazul să derulezi un proiect. Nu a existat această dorință, voință. Eu dădeam telefoane de 5 ori pe zi la Eon Gaz la Târgu Mureș când am implementat proiectul la școli, de branșare. Nu a fost o treabă simplă. De 5 ori vorbeam cu directorul de investiții, cu directorul economic, cu directorul de la Eon Gaz Târgu Mureș. Am depășit Iașul, am ajuns la Târgu Mureș, la directorii generali de acolo. Dar nu s-a dorit. Actuala administrație nu a dorit să rezolve problema,” a acuzat fostul primar.

Legislația în vigoare prevede că operatorii sistemelor de distribuție sunt obligați să suporte costul lucrărilor de extindere și a branșamentelor la consumatorii finali. Doar că acești operatori au libertatea să analizeze dacă aceste extinderi sunt justificate economic și le pot face doar dacă au și banii necesari pentru investiții.

Astfel, chiar dacă unele primării au banii necesari pentru aceste extinderi, nu pot angaja investiția, pentru că nu le permite legea, iar  varianta cu decontarea ulterioară a cheltuielilor de către operatori nu este legală și nici funcțională.

Într-o astfel de situație se află și municipiul Pașcani, care după ce a investit în toamna anului trecut într-un proiect de extindere a rețelelor de gaze naturale, fără ca operatorul Delgaz Grid să semneze contractul de racordare la sistemul de distribuție, întâmpină dificultăți în recepția și punerea în funcțiune a investiției.

Advertisements

Related posts

“Hingherii” au demarat acţiunea de prindere a câinilor de pe străzile Paşcaniului

Ema Roman

Două posturi vacante şi cinci candidaţi înscrişi la un concurs organizat de municipalitate

Ema Roman

Întrebarea la care primarul Dumitru Pantazi nu a dorit să răspundă în dezbaterea publică

Răzvan Grecu
Încarcă...