RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Petiţie publică pentru Legea Tuberculozei. Ce propune aceasta

 

Majoritatea bolnavilor de TBC sunt oameni tineri fără stagiu de cotizare îndeplinit. Ei ajung să moară de foame în loc să se vindece.

  

De multe ori, tuberculoza nu e tratată până la capăt de cei mai săraci pacienţi, care preferă să renunţe la tratament din cauza costurilor colaterale – hrană, transport pana la dispensarul TBC etc. Nevindecaţi, se întorc la muncă şi devin contagiosi din nou, pericol pentru ceilalţi, Tuberculoza nu este un fenomen izolat. Iniţiatorii petiţiei doresc să aducă în dezbaterea parlamentară Legea Tuberculozei, lege care oferă soluţiile necesare la principalele probleme pe care le ridică tratamentul şi prevenţia TBC.

La exact un an de zile de la depunerea în Parlament a proiectului privind Legea Tuberculozei, mai multe organizaţii neguvernamentale au început campania publică de adunare a semnăturilor pentru a impulsiona votarea acestei legi vitale. Petiţia susţinută de asociaţiile pacienţilor care au suferit de tuberculoză, de cele mai mari organizaţii care luptă pentru drepturile pacieţilor cât şi de Stop TB Partnership (ONU), organizaţie de luptă împotriva tuberculozei la nivel mondial, este iniţiată de jurnalista Paula Rusu, fost pacient cu tuberculoză.

Proiectul de lege Pl-x nr. 470/2016 aflat în prezent la Camera Deputaţilor, for decizional, oferă soluţiile necesare la principalele probleme pe care le ridică tratamentul şi prevenţia TBC.

„Motivul pentru care s-a ajuns la această situaţie este amânarea dezbaterii în Parlament a acestui proiect de lege depus la Senat, în urmă cu un an, pe 7 iunie 2016. Este nevoie de sprijinul unui număr cât mai mare de oameni care semnând petiţia să se alăture acestui demers. Scopul final e protejarea sănătăţii publice având în vedere că vorbim de o boală contagioasă, dar şi sprijinul pentru tratare şi reintegrare eficientă a celor diagnosticaţi cu TBC. Cu ajutorul acestor semnături sperăm să obţinem aducerea pe ordinea de zi spre dezbatere şi votare a Legii Tuberculozei în sesiunea parlamentară din toamnă.Tuberculoza se ia prin aer, de oriunde şi de oricine. Tuberculoza poate fi invinsă dacă este tratată corespunzător. Cu toate acestea, România ocupă primul loc în Europa în privinţa îmbolnăvirilor şi a deceselor provocate de TBC“, arată Paula Rusu.

Ce propune Legea Tuberculozei

Dreptul la concediu şi indemnizaţie de boală până la vindecare, pentru toţi pacienţii

Dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, fără condiţii de stagiu de cotizare, pe toată perioada de tratament, până la vindecare pentru toti pacienţii.

„În clipa de faţă legea permite maximum un an de zile de concediu medical plătit 100% de statul roman desi există forme grave de tuberculoză care au nevoie pentru vindecare de un termen de până la 2 ani şi jumătate. Statul nu mai plăteşte concediu în această perioadă ci obligă bolnavul să iasă în pensie de boală de câţiva lei, deşi acesta este perfect reintegrabil după vindecare“, arată Ştefan Răduţ, preşedintele Asociaţiei pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multi-Drog Rezistentă (ASPTMR).

Indemnizaţie lunară de hrană, pe toată perioada de tratament în ambulatoriu

Indemnizaţia lunară de hrană este acordată pacientului tratat în ambulatoriu, în condiţiile respectării tratamentului prescris, fără întrerupere, pentru luna respectivă. In clipa de faţă pacienţii sunt obligaţi să facă naveta cel puţin o data pe lună de la domiciliu până la dispensarul TBC la care sunt arondaţi, unde primesc medicamentele. Sunt cazuri unde pacientul face zilnic acest drum pentru că medicul nu e convins că îsi ia medicmentele cu regularitate ceea ce duce la reîmbolnăvire. Pacientul poate redeveni astfel contagios îmbolnăvind şi pe alţii. O bună parte dintre bolnavi renuţă la tratament din lipsa banilor pentru aceasta naveta.

continuare pe www.ziaruldeiasi.ro

 

Related posts

Numărul românilor care se vaccinează zilnic s-a redus la 50%, într-o săptămână

Redacția

Val de angajări la Spitalul Municipal Pașcani! Noi posturi scoase la concurs

Oana Cordoneanu

Rafila: Certificatul COVID, introdus când se înregistează 3 săptămâni de creștere consecutivă

Redacția
Încarcă...