RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Iași

Peste o sută de copii au fost agresați sexual și alte sute au trăit cel mai urât coșmar! Statistica DGASPC Iași dezvăluie adevărul

Statistică înfiorătoare emisă de DGASPC Iași. Sute de copii au fost abuzați în anul 2019. Peste o sută au fost abuzați sexual. Autoritățile au luat măsurile necesare.

În cele mai multe cazuri, agresorii au plătit scump. Raportul pe anul 2019 al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC) Iași prezintă date uluitoare cu privire la cazurile de copii abuzați. Deși a fost înregistrată o scădere vizibilă a numărului de copii abuzați comparând cu anii precedenți, numărul acestor situații se menține ridicat pentru majoritatea formelor de abuz. DGASPC Iași trage un semnal de alarmă asupra faptului că în județul Iași există un număr extrem de mare de copii abuzați sexual. Mulți dintre aceștia au fost încadrați în alte familii, iar alții au avut șansa de a rămâne în familiile lor, după ce agresorul a fost închis.

Peste o sută de copii abuzați sexual

În anul 2019, au fost înregistrate 398 de cazuri de copii care au suferit diferite forme de abuz. În fruntea clasamentului se află copiii care au fost neglijați, iar pe locul doi se află copiii abuzați sexual. Astfel, conform ultimului raport emis de DGASPC Iași, 159 de copii au fost neglijați și 119 copii au fost abuzați sexual. În lista abuzurilor urmează în ordine descrescătoare abuzul psihic și emoțional, fiind înregistrate 77 de cazuri, abuz fizic 49 de cazuri, opt prin trafic de persoane și șapte prin exploatare prin muncă. Pentru 98 dintre copiii abuzați, s-a impus măsura scoaterii din familie. Astfel, 51 de copii au intrat în servicii de tip rezidențial, 30 de copii în asistență maternală, iar 17 dintre aceștia în plasament familial.

  

„În structura DGASPC Iași funcționează Centrul de Servicii Sociale în regim de Urgență care are în componență Centrul de primire în regim de urgență Iași unde am încadrat 27 de beneficiari până la data de 31 ianuarie 2019. Totodată, am reușit până la aceeași dată să încadrăm în Centrul rezidențial «Sf. Mina» un număr de șase beneficiari”, au specificat reprezentanții DGASPC Iași.

Au fost salvați pentru că au sunat la numărul de urgență

Comparând cu anii precedenți, anul 2019 este cel mai fericit pentru copiii aflați în dificultate. În anii 2013 și 2016 de exemplu, au fost înregistrate 855 de cazuri de copii abuzați, în anul 2014, 681, în 2015, 643, în 2017, 698 și în 2019, 762. Reprezentanții DGASPC fac toate demersurile necesare pentru a scoate copiii abuzați din familiile abuzatoare. Majoritatea cazurilor au fost raportate la numărul unic de urgență 983. În perioada 2018- decembrie 2019, 430 vecini, apropiați sau rude au anunțat autoritățile că minorii sunt abuzați fizic, psihic sau sexual. Reprezentanții instituției susțin că numărul solicitărilor crește de la an la an, iar anul trecut au fost cu 20, 30 mai multe solicitări decât în anii precedenți. În funcție de gravitatea cazului prezentat telefonic, reprezentanții DGASPC au trimis un echipaj format dintr-un asistent social, un psiholog, șofer, iar pentru cazuri mai dificile, membri ai unui echipaj al Poliției Locale.

sursa www.bzi.ro

Related posts

Pesta Porcină Africană evoluează 20 de judeţe. La Iași a fost un singur caz

Redacția

Plângeri penale în urma pelerinajului, de la Iași, de pe 14 octombrie: abuz în serviciu și zădărnicirea combaterii bolilor

Redacția

Crimele care au zguduit Iaşul

Redacția
Încarcă...