NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Peste 10 000 de contracte de muncă au fost suspendate din cauza COVID 19

Pandemia COVID-19 suspendă mai bine de 10 mii de contracte de muncă în judeţul Iaşi, în contextul în care multe firme locale şi-au oprit activitatea. Potrivit Inspectoratului Teritorial de Muncă Iaşi, până la această dată peste 12.600 de contracte de muncă au fost suspendate. Din numărul de 22.700 de contracte înregistrare la ITM Iași, peste 50% au fost sistate.

La nivel naţional au fost suspendate 500.000 de contracte de muncă. De regulă, pe durata întreruperii sau reducerii temporare a activităţii pentru motive economice, structurale sau altele, salariaţii beneficiază de indemnizaţii plătite de angajator din fondul de salarii. În această perioadă, sub stare de urgență, indemnizaţiile se vor acoperi din bugetul asigurărilor pentru şomaj, – până la 75% din salariul mediu brut -, care se vor impozita.

Câştigul salarial mediu brut pe anul 2020 este de 5.429 lei, astfel că 75% din sumă reprezintă 4.071 lei. Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă este pregătită pentru acoperirea indemnizaţiilor pentru un milion de persoane, anunţă oficialii instituţiei.

TELEM

Advertisements

Related posts

O afacere unică în România, cu mâncare pe bază de păstrăv, s-a deschis la Palas

Redacția

Start înscrieri la cursul de Expert achiziţii publice la Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi

Teona Gherasim

Iaşul este pe locul şase în ţară după numărul locurilor de muncă libere

Redacția
Încarcă...