NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Iași

Percheziții la Opera Națională din Iași privind presupuse fraude financiare. Directoarea Beatrice Rancea, dusă la audieri

Mai multe percheziții au loc luni la Opera Națională din Iași într-un dosar privind presupuse fraude financiare. Managerul instituției, Beatrice Rancea, a fost ridicată și dusă la audieri. Potrivit surselor Digi24, procurorii verifică subvențiile acordate de Ministerul Culturii pentru promovarea sistemului cultural prin intermediul Operei Naționale Române și a Operei Naționale Române Iași.

ACTUALIZARE 12:50 Procurorii DIICOT anunță că este vorba despre un prejudiciu de 5 milioane de lei.

Comunicatul DIICOT:

„La data de 01.03.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Iași au efectuat un număr de 26 de percheziții domiciliare, pe raza municipiilor Iași și București, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de delapidare și fals.

  

În cauză s-a reținut faptul că, începând cu anul 2014, s-a constituit și a acționat, alternativ, în municipiile Iași, respectiv București, un grup infracțional organizat condus de către o persoană, în calitate de mananger al unor instituții culturale din municipiile Iași și București, grup la care au aderat ulterior și alte persoane.

Membrii grupului au acționat în scopul de a obține sume mari de bani provenind din subvenții și alocări de la bugetul de stat, în speță de la bugetul Ministerului Culturii. Acțiunile acestora vizau delapidarea, în diferite moduri, a subvențiilor acordate de Ministerul Culturii pentru promovarea sistemului cultural prin intermediul Operei Naționale București și a Operei Naționale Române Iași.

Concret, scopul organizării grupului infracțional a fost cel al obținerii unor sume mari de bani din bugetul entității angajatoare pentru satisfacerea intereselor proprii și ale colaboratorilor grupării, prin folosirea, traficarea sau însușirea unei cote mari a subvențiilor oferite de stat prin Ministerul Culturii.

Investigația penală a scos în evidență faptul că activitatea infracțională a grupării a acoperit pe de o parte întreaga gamă a achizițiilor, iar pe de altă parte au vizat și cheltuielile cu colaboratorii și chiriile.

Gruparea a acționat, în diferite perioade, atât în municipiul Iași, cât și în București, activitatea infracțională din ultima perioadă fiind desfășurată pe raza municipiului Iași.

Prejudiciul estimat în cauză, până în prezent, este de 5.000.000 de lei.

La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Iași vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 14 persoane.

Acțiunea a fost sprijinita de ofițeri de poliție judiciară din cadrul S.I.C.E. al IPJ Iași și al jandarmilor din cadrul IJJ Iași.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumţia de nevinovăție.”


Știrea inițială

Procurorii verifică acuzații de delapidare, falsuri, deturanre de fonduri și formarea unui grup infracțional organizat. Scopul ar fi fost de a obține sume de bani din bugetul instituției pentru interesul propriu, prin flosirea, traficarea sau însușirea unei cote a subvențiilor oferite de stat. Investigația penală ar fi scos în evidență faptul că activitatea infracțională a acoperit atât achizițiile publice, dar și cheltuielile cu colaboratorii și chiriile, susțin sursele Digi24.

Grupul infracțional ar fi fost constituit din anul 2014 și coordonat de o persoană în calitate de manager al unor instituții culturale din municipiile Iași și București. Luni sunt 26 de percheziții în Iași și București.

În anchetă, principala vizată este Beatrice Rancea, actuala directoare a Operei Română din Iași și fosta directoare a Operei din București.

digi24

Advertisements

Related posts

Bucuria amară a unui succes: „Salariul în învăţământ este ruşinos!“

Redacția

Accident rutier grav în Iași. Două autoturisme s-au ciocnit, iar două persoane sunt rănite (Video)

Redacția

Doi ani de la moartea prof. dr. Marin Burlea, ” îngerul copiilor”

Redacția
Încarcă...