RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Pentru al doilea an fără personalitate juridică, Clubul Copiilor își redeschide porțile

În urma restructurării rețelei școlare de la 1 septembrie 2011, Clubul Copiilor din Pașcani și-a pierdut personalitatea juridică și a rămas în subordinea Palatului Copiilor din Iași, dar asta nu i-a împiedicat să adune aproape o mie de copii la cercuri și să câștige zeci de premii naționale și internaționale.

Lipsa personalității juridice, prin consecința practică imediată – lipsa ștampilei – produce încurcături conducerii: blochează proiectele în derulare, semnarea parteneriatelor și a contractelor de sponsorizare, adeverințelor diverse și întârzie bucuria copiilor: „Pentru că nu avem ștampilă, nu putem ștampila o diplomă pentru un copil, nu putem da o adeverință ca să motivăm o absență, dacă un copil a participat la o activitate sau la un concurs în timpul săptămânii. Neavând ștampilă nu putem să confirmăm o participare la un concurs pentru invitații din țară. Pentru aceste ștampile trebuie să facem 80 km dus, 80 întors la Palatul Copiilor din Iași. Durează, cheltuim… dar asta nu e o problemă. De la noi, după un concurs, copilul trebuie să plece cu o diplomă pe loc, altfel bucuria lui este pe jumate. În sala de spectacol este aplaudat, dar nu mai e aplaudat și când i se înmânează diploma”, declară Gabriel Ciopraga, directorul Clubului Copiilor.

Conducerea a făcut demersuri la Inspectoratul Școlar Județean și la Ministerul Educației și momentan așteaptă un răspuns. Până una alta, Clubul își deschide porțile pentru noul an școlar.

  

11 cercuri adună aproape 1000 de copii

După mutarea în noul sediu, în 2011, clubul a cunoscut un aflux crescut de elevi interesați de cele 11 cercuri. „Și clădirea nouă și condițiile în care își desfășoară activitatea au fost atuuri pentru numărul mare de copii înscriși ”, a spus Gabriel Ciopraga. Anul trecut au fost 928 de copii din oraș, fără a-i număra pe cei din filiale, la cele 4 cercuri artistice, 6 tehnico-științifice și cercul de tenis de masă.

Spuma concursurilor: „Aici suntem tari”

Concursurile județene sunt obligatorii pentru toate cercurile, dar cercurile din Pașcani au găsit resurse și talent pentru a participa la o mulțime de concursuri de unde s-au întors cu zeci de premii. Copii din Pașcani s-au clasat pe locul I la 5 concursuri internaționale, 72 naționale și 119 regionale. Locurile II și III se numără cu sutele.

În ultimul an au reușit să organizeze patru concursuri imporante. În primul rând, concursul internațional „Valorile copilăriei”, care s-a desfășurat la Palatul Copiilor din Iași, deși este opera profesorilor pășcăneni. Acesta este finanțat de Ministerul Educației și, potrivit directorului Ciopraga, „are o perspectivă frumoasă și pentru viitor”. La Pașcani au avut loc patru concursuri naționale: „Micul magician” (al cercului de chimie aplicată), „Apa pentru viitor” și „Nu lăsa urme!” (ale cercului de ecologie) și „Fantezii dansante” (ale cercului de coregrafie).

Înscrierile au început pe 3 septembrie și vor continua pe tot parcursul anului școlar

De pe 3 septembrie, de când au început înscrierile, 130 de micuți au optat pentru unul sau altul dintre cercuri:

 • muzică ușoară, vocală și instrumentală
 • orchestra de muzică populară
 • coregrafie
 • pictură
 • carting
 • ecologie și protecția mediului
 • modelism
 • informatică
 • atelierul fanteziei
 • chimie experimentală
 • tenis de masă

Înscrierile vor continua pe toată perioada anului școlar, de pe 17 septembrie, de luni până duminică. După deschiderea oficială, în funcție de orarul școlilor, se va face programul cercurilor. Nu se plătește niciun fel de taxă pentru înscriere și participare, fiind necesară doar o cerere depusă de părinți. Deocamdată sunt locuri, dar dacă acestea se ocupă în totalitate, doritorii vor trebui să aștepte până se retrag unii copii înscriși.

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Concursul judeţean „Lecturi sadoveniene” a fost câştigat de liceul “Miron Costin”

Oana Cordoneanu

Admiterea la doctorat nu mai este condiționată de domeniul de absolvire

Redacția

Lecţie deschisă despre violenţă şi agresivitate, pentru tinerii de la Colegiul CF “Unirea”

Ema Roman
Încarcă...