NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Pensii germane pentru ultimii supravieţuitori ai deportărilor din Transnistria

O delegaţie din Germania se află în această săptămână la Iaşi, pentru a intervieva posibilii supravieţuitori de etnie rromă ai deportărilor din Transnistria. Obiectivul acestui demers este identificarea celor 200 de supravieţuitori romi, la nivel naţional, care vor fi ajutaţi să intre în posesia drepturilor, respectiv a pensiilor speciale.

Totodată, concomitent cu completarea cererilor pentru arhive, înregistrările audio/video se vor constitui ca un ghid de interviu al mărturiilor supravieţuitorilor, acestea urmând să fie arhivate şi exploatate în scopuri educaţionale.

Nu toate persoanele vor putea fi intervievate. Anumiţi supravieţuitori, fie că sunt bolnavi, reticenţi sau nu-şi mai aduc aminte de deportări, fiind copii mici în perioada războiului, nu vor fi intervievaţi. Totuşi, vom încerca să convingem cât mai mulţi supravieţuitori să se lase intervievaţi. În prezent, estimăm numărul supravieţuitorilor romi la circa 200 de persoane, cei mai mulţi dintre ei fiind copii în perioada deportărilor de acum 73 de ani) dintre care unii sunt deja beneficiari ai Legii 189/2000 ”, au declarat liderii rromilor.

  

Potrivit acestora, deşi Legea 189/2000 pare generoasă, prevăzând modalităţi variate prin care supravieţuitorii pot demonstra că au fost deportaţi, în realitate, Casele de Pensii prefera documentele de arhivă, dosarele bazate pe declaraţiile martorilor fiind, de obicei, refuzate. Potrivit datelor statistice, la 73 de ani de la deportarea în Transnistria, din cei 25.000 rromi deportaţi, foarte puţini mai sunt în viaţă, jumătate dintre ei au murit în Transnistria, iar restul au murit în cei peste 70 de ani scurşi de atunci. Rromii care vor putea face dovada că au fost la Bug, vor primi pensii cuprinse între 180 şi 250 de euro din partea statului german.

sursa ziarulevenimentul.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Advertisements

Related posts

Mateo a ajuns din nou la spitalul din Turcia, din cauza indiferenței medicilor din Pașcani!

Oana Cordoneanu

Și-a dat foc,după ce a fost bătută de concubin

Oana Cordoneanu

De mâine se vor repartiza tichetele cadou de sărbători

Teona Gherasim

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site