NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

Pașcani: Ameninţată cu violul, dar inculpată pentru mărturie mincinoasă

Pentru Andreea, ultimii patru ani au însemnat un coşmar prelungit. Femeia, acum în vârstă de 30 de ani, locuia în Paşcani şi a dus un trai tihnit, aproape banal, împreună cu soţul ei. Până într-o seară de marţi, mai precis în data de 25 august a anului 2015. Atunci a avut ghinionul să-l întâlnească pe unul din cei mai celebri scandalagii ai oraşului, Ionuţ Ţăpoi. Subit, femeia i-a căzut cu tronc, iar Ţăpoi a trecut imediat la propuneri cu explicită tentă sexuală, fără a-i păsa de prezenţa soţului, precum şi al unui prieten de-al acestuia, pe nume George G.

Andreea a refuzat ferm avansurile, lucru care l-a enervat la culme pe Ţăpoi. Bărbatul ei a turnat gaz pe foc, somându-l pe agresor să părăsească imediat zona. Rezultatul a fost total contrar. Celebrul scandalagiu a scos din geacă o bâtă de baseball cu care l-a lovit brutal, în plină figură pe Adrian, soţul Andreei. I-a spart nasul şi i-a scos dinţii, lăsându-l să zacă într-o baltă de sânge. A renunţat la ideea violului, auzind sirenele maşinii de poliţie. Ţăpoi a plecat de la faţa locului, dar nu înainte de a-i ameninţa cu moartea pe Andrea şi George.

Cum victima a avut nevoie de 50 de zile de îngrijiri medicale, lui Ionuţ Ţăpoi i-a fost deschis dosar penal pentru lovire şi alte violenţe. Pe parcursul cercetărilor, atât Andreea, cât şi George au relatat întâmplarea aşa cum s-a petrecut ea. Însă, la audierea din faţa instanţei, la termenul din data de 7 decembrie 2016, ambii şi-au schimbat radical depoziţiile, afirmând că nu pot preciza cu exactitate dacă Ţăpoi a agresat victima. Acesta se afla în sală, asistând la audieri în stare de libertate.

Între timp, Ţăpoi a fost condamnat şi arestat într-o cu totul altă speţă, iar procurorul de caz a cerut reaudierea celor doi martori. Aceştia au recunoscut că minţiseră de frică şi au revenit la declaraţiile iniţiale. Drept urmare, li s-a deschis dosar penal pentru mărturie mincinoasă.

Agresorul, trei ani şi două luni după gratii

Ajunşi în „boxa acuzaţilor”, Andreea şi George au relatat cu lux de amănunte momentele de teroare prin care au trecut şi au inserat la dosar mai multe articole din presă care „confirmă profilul deosebit de violent al persoanei care le-a provocat starea de temere inculpaţilor şi care i-a determinat să declare mincinos”.

Coşmarul s-a încheiat zilele trecute, când instanţa a pronunţat sentinţa şi a redactat motivarea: „astfel, în prezenta cauză, instanţa nu poate trece cu vederea faptul că, în realitate, inculpata Andreea P. a fost victima abuzurilor psihologice de natură sexuală ale lui Ionuţ Dan Ţăpoi, care i-a bătut cu bestialitate soţul chiar în faţa acesteia pentru că soţul îndrăznise să-l someze pe agresor să-i lase soţia în pace. Inculpata este victima abuzurilor emoţionale şi ale scenelor de violenţă exercitate de către o persoană cunoscută în comunitate ca fiind deosebit de violentă şi labilă emoţional, iar aplicarea unei sancţiuni penale inculpatei, în contextul dat, nu face decât să o transforme pe aceasta încă o dată în mod indirect, în victima violenţelor altei persoane… Instanţa apreciază că organele de urmărire penală trebuiau să privească fapta de mărturie mincinoasă în întreg contextul situaţional şi să verifice oportunitatea şi necesitatea trimiterii în judecată a acesteia. Faptul că în momentul în care inculpatul a fost privat de libertate, Andreea P. a dat din nou declaraţie în faţa instanţei, când a recunoscut că a minţit de frica acestuia, dovedeşte fără tăgadă că aceasta nu este o persoană de rea-credinţă care să fi făcut afirmaţii mincinoase din diverse interese materiale/ morale”, se mai spune în motivare.

continuare pe www.ziarulevenimentul.ro  

Advertisements
Loading...

Related posts

Poliţiştii care şi-au călcat în picioare uniformele: sex în sediul poliţiei, luare de mită, anchete instrumentate defectuos

Redacția

Moarte suspectă într-un sat de lângă Pașcani

Marius Parteni

Amenzi de peste 17.000, aplicate de polițiști în târgurile din Hălaucești și Lespezi

Redacția
Încarcă...