RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

„Particulele-fantomă” ar putea fi secretul din spatele celor mai grele elemente din Univers

Atomii mari necesită energie pentru a fi construiți. Un nou model al interacțiunilor cuantice sugerează acum că unele dintre cele mai ușoare particule din Univers ar putea juca un rol esențial în modul în care se formează cel puțin unele elemente grele.

Fizicienii din SUA au arătat cum particulele subatomice „fantomă” cunoscute sub numele de neutrini ar putea forța nucleele atomice să devină elemente noi.

Nu numai că aceasta ar fi o metodă complet diferită de construire a elementelor mai grele decât fierul, dar ar putea descrie, de asemenea, o cale „intermediară”, care se află la granița dintre două procese cunoscute, fuziunea nucleară și nucleosinteza.

Pentru majoritatea elementelor mai mari decât hidrogenul, îmbrățișarea unei stele mari și strălucitoare este suficientă pentru ca protonii și neutronii să își depășească nevoia puternică de a se îndepărta suficient timp pentru ca alte interacțiuni cu rază scurtă să preia controlul. Această îmbrățișare prin fuziune eliberează energie suplimentară, ajutând nucleele stelelor să rămână călduroase.

  

Odată ce atomii ajung la o dimensiune de aproximativ 55 de nucleoni – masa unui nucleu de fier – adăugarea de protoni suplimentari necesită mai multă energie decât poate returna procesul de fuziune.

 » Citește continuarea pe pagina autorului

Related posts

Ludovic Orban, atac la Cîţu: A spus că mi-am ales un mod urât de a ieşi din politică. Da’ ce m-a băgat el în politică, să spună când o să ies?

Redacția

Un canadian stabilit în China a furat secrete ale Tesla, spun procurorii americani

Redacția

Guvernul deschide larg porţile pentru noi bugetari. Câte noi posturi apar la nivelul mai multor ministere

Redacția
Încarcă...