RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Pacienţii COVID asimptomatici vor fi externați. Câte zile vor trebui să stea acasă?

Spitalele COVID şi cele suport COVID se pregătesc să externeze pacienţii asimptomatici, ca urmare a ordinului semnat ieri de ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru. La Iaşi, ar fi vorba de aproximativ 42 de pacienţi de la cele două spitale, respectiv Spitalul de Boli Infecţioase şi Spitalul CFR.

Ordinul semnat ieri de ministrul Nelu Tătaru îl completează pe cel privind „Planul de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei de coronavirus, a listei spitalelor care asigură asistenţa medicală pacienţilor testaţi pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în faza I şi în faza a II-a şi a listei cu spitalele de suport pentru pacienţii testaţi pozitiv sau suspecţi cu virusul SARS-CoV-2“.

Ordinul prevede ca pacienţii asimptomatici cu factor de risc, dar şi pacienţii simptomatici cu forme uşoare să fie internaţi în spitalele din faza a II-a sau suport. Aceştia vor putea fi externaţi după zece zile, dacă nu au febră şi dacă simptomatologia s-a ameliorat, în ultimele 72 de ore. Dacă până acum testarea se făcea şi în cazul lor în a 12-a şi a 13 zi, de acum încolo se va face într-a 8-a zi de la diagnostic.

Tot ordinul prevede că, pacienţii asimptomatici, dar pozitivi la testare, vor putea fi externaţi doar cu acceptul medicului curant dat pe baza criteriilor clinice. 

  

„Acest lucru înseamnă că, indiferent de bolile asociate pe care le are, pacientul asimptomatic din punct de vedere al COVID 19 şi care este pozitiv la testare, dar nu pune probleme medicale poate merge acasă“, a declarat Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Dacă iniţial se vorbea ca, după externare, asimptomaticul să stea 14 zile în izolare la domiciliu, Ministerul Sănătăţii s-a răzgândit. Odată externat, asimptomaticul pozitiv mai stă doar patru zile în izolare după care poate ieşi în comunitate. În cazul pacienţilor asimptomatici, dar negativi la testare, aceştia nu mai sunt obligaţi să stea în izolare. Singura excepţie o fac pacienţii asimptomatici, pozitivi la testare, dar cu afecţiune renală, care necesită dializă. Aceştia vor trebui să stea 14 zile internaţi la spital tocmai pentru a avea acces la şedinţele de dializă. Supravegherea pacienţilor izolaţi la domiciliu va fi făcută de către medicii de familie.

În Iaşi, ieri, la Spitalul de Boli Infecţioase erau internaţi 33 de pacienţi asimptomatici. În condiţiile actualului ordin, la unitatea medicală vor fi internate doar persoanele care prezintă forme medii şi severe ale bolii, restul urmând să fie spitalizaţi la Spitalul CFR. 

„Am evaluat situaţia asimptomaticilor. Sunt 33 în momentul de faţă, mult mai puţini decât la începutul pandemiei. În momentul în care vom primi ordinul ministrului vom acţiona ca atare. În primul rând îi vom testa“, a mai adăugat Carmen Dorobăţ.

La Spitalul CFR, unitate suport COVID, doar nouă asimptomatici erau internaţi ieri dintr-un total de 63 de pacienţi, restul având forme uşoare şi chiar spre medii ale bolii.

De precizat este faptul că, deşi Or­ga­nizaţia Mondială a Sănătăţii a indicat ca pacienţii asimptomatici să nu fie internaţi, ministrul Nelu Tătaru a decis doar să scurteze perioada de inter­nare, pe motivul că simptomele COVID 19 pot apă­rea şi în a cincea zi de la infectare.

ZIARUL DE IASI

Related posts

Comisia Europeană cumpără Remdesivir pentru 500.000 de pacienți. Dozele vor fi distribuite statelor membre

Redacția

Managerul spitalului vrea să angajeze 67 de cadre medicale și personal auxiliar! Primarul nu este de acord! Data consursului pentru funcția de director al spitalului a fost anunțată! (DOC)

Răzvan Grecu

Distribuția pe județe a celor 29 de români infectați cu coronavirus! Noile cazuri sunt și români veniți din Diaspora

Redacția
Încarcă...