RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Oamenii de știință confirmă că „substanțele chimice veșnice” ajung în sânge prin contactul cu pielea

PFAS, cunoscute sub denumirea de „substanțe chimice veșnice”, pot ajunge în fluxul sangvin prin contactul cu pielea, conform unei noi cercetări. Potrivit studiului, substanțele chimice veșnice pot pătrunde în pielea umană, în timp ce autoritățile de reglementare din Uniunea Europeană analizează posibilitatea interzicerii acestor substanțe toxice, transmite Euronews.

Substanțele per- și polifluoroalchilice (PFAS) sunt cunoscute drept substanțe chimice veșnice deoarece nu se descompun în mod natural și pot fi găsite în produse industriale și de consum comune, cum ar fi cosmeticele, dezinfectanții pentru mâini și hainele.

PFAS pot provoca, de asemenea, probleme grave de sănătate, cum ar fi cancerul, afectarea ficatului, un răspuns mai slab al sistemului imunitar și greutate mică la naștere.

În cadrul studiului, cercetătorii de la Universitatea Birmingham din Regatul Unit au testat 17 compuși diferiți care corespund cu substanțele chimice reglementate de legislația UE privind apa potabilă.

  

Experimentând pe modele 3D echivalente de piele umană, care imită proprietățile pielii și sunt utilizate pentru testarea substanțelor chimice industriale periculoase, ei au constatat o absorbție semnificativă pentru 15 dintre cele 17 substanțe.

Deși este acceptat faptul că PFAS pătrund în organism prin inhalare sau ingerare,

 » Citește continuarea pe pagina autorului

Related posts

Demisie din USR: Ciprian Teleman, fost președinte al organizației PLUS Ilfov și ministru al Cercetării în Guvernul Cîțu, și-a anunțat plecarea din partid

Redacția

Șapte medalii câștigate de România în prima zi a Campionatelor Balcanice de canotaj pentru juniori şi cadeţi

Redacția

14 persoane au murit înecate în apele Mării Negre în ultimele două luni

Redacția
Încarcă...