NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

O lecţie predată şcolilor de fiţe ale Iaşului. Performanţele Colegiului „Mihail Sadoveanu” din Paşcani depășesc cu mult condițiile oferite de stat

Colegiul păşcănean impresionează prin numărul mare de elevi bine pregătiţi, şi nu prin câteva elite. La examenele de evaluare naţională sau Bacalaureat veţi găsi tot timpul în top copii de la Colegiul „Mihail Sadoveanu” din Paşcani.

E un oraş cât un cartier sărac al Iaşului, dar unde profesorii fac performanţă, fiind un exemplu de oameni care sfinţesc locul.Cu 30.000 de locuitori şi cu nivelul de trai foarte scăzut, Paşcaniul este ca unul din cartierele sărace ale Iaşului. Dar din acest mediu marginal se ridică unul dintre cele mai bune licee din judeţ. Colegiul Mihail Sadoveanu are rezultate cu mult peste pretenţiile considerate normale într-un orăşel de provincie. Liceul din Paşcani concurează colegiile bune din Iaşi, 80% dintre absolvenţi urmând studii universitare, trimiţând în fiecare an elevi la olimpiade naţionale, iar unii obţin burse în străinătate. Exigenţa corpului profesoral, plătit cu salariile cunoscute, de 300-400 de euro, reprezintă un bun studiu de caz pentru ce trebuie făcut în învăţământul românesc. „Copiii vor să se ridice şi sunt motivaţi de gândul de a reuşi în viaţă prin educaţie. Mulţi învaţă ca să scape de aici”, este concluzia de fond a directoarei Colegiului „Mihail Sadoveanu” din Paşcani.

Fiecare profesor îşi face treaba

În topurile întocmite de Inspectoratul Şcolar apare, periodic, Colegiul Naţional „Mihail Sadoveanu” din Paşcani. Aflată într-una dintre cele mai sărace zone ale Iaşului, şcoala reuşeşte să adune zeci de premii la olimpiadele naţionale şi internaţionale. Spre comparaţie, orăşele similare, precum Fălticeni sau Dorohoi, abia apar pe harta competiţiilor şcolare.

Directorul Colegiului din Paşcani, Carmen Dimitriu, susţine că este vorba despre un sistem bine pus la punct, dar admite că elevii săi au şi motive personale pentru a învăţa. „Fiecare profesor îşi face treaba, avem un nucleu bine construit, bine legat. Este drept, putem vorbi şi despre ambiţia de a elimina stigmatul provincialismului”, spune ea. Ca urmare, în fiecare an merg la facultate circa 80% dintre absolvenţi, iar unii dintre ei sunt studenţi la universităţi de prestigiu din străinătate.

 

Opt elevi la olimpiade naţionale

Paşcaniul este un orăşel de 30.000 de locuitori, iar cei care nu-şi părăsesc oraşul pot aspira ori să devină bugetari, ori să lucreze la Pakmaya, Kosarom sau REMAR. Ambiţia de a avea o altă viaţă după terminarea şcolii îi împinge pe cei 1.300 de copii de la Sadoveanu spre performanţa şcolară. „Anul acesta şcolar am avut în jur de 350 participanţi la Olimpiade, iar peste 150 au obţinut cel puţin menţiuni la faza judeţeană. Elevii au obţinut 10 premii I la faza judeţeană şi 8 participări la faza naţională”, explică directoarea Carmen Dimitriu.

La faza naţională a olimpiadelor, Colegiul Sadoveanu a obţinut două premii speciale, o menţiune şi un premiu II, cu medalie de aur. Medaliat a fost Cristian Vîntur, elev în clasa a X-a, care a obţinut distincţia la informatică. Tot la faza naţională, Elena Coman a obţinut premiul I la Concursul naţional de limba română „Ionel Teodoreanu”. Cei doi laureaţi sunt coordonaţi de profesorii Eduard Mitrică, respectiv Daniela Mertic.

Un autobuz întreg pentru „naţionale” la fizică

Pe lângă participanţii la olimpiade, şcoala a avut alţi 200 de elevi care au participat la concursuri echivalente olimpiadelor. La concursul de matematică „Adolf Haimovici” au obţinut peste 30 de premii judeţene şi 5 premii naţionale, iar la faza naţională a concursului de fizică „Ştefan Procopiu”, care are loc în aceste zile, Colegiul Sadoveanu participă cu peste 40 de elevi. Şi la concursul de chimie „Raluca Râpan” s-a obţinut o participare la faza naţională.

Rezultatele păşcănenilor rivalizează cu cele ale unor licee de top din Iaşi şi depăşesc, cu mult, nivelul şcolilor din oraşe similare ca dimensiune. Directoarea Carmen Dimitriu explică acest lucru şi prin sistemul competiţional creat şi menţinut la nivelul şcolii.

 

Patriotism local: „De ce aş pleca?”

Elevii se concurează între ei încă de la nivelul clasei, iar profesorii nu prea dau dovadă de indulgenţă în notare. Unul dintre profesorii cu rezultate notabile este Dorin Mihai Crăciun, care predă matematică. „Lasă foarte rar corigenţi, dar copiii învaţă. Profesorul Crăciun este şeful de catedră şi este un cadru didactic foarte bine cotat. Publică foarte mult în domeniul său, inclusiv în Gazeta Matematică”, spune Carmen Dimitriu.

Pregătit de Mihai Crăciun, elevul Cristian Vîntur a primit anul trecut medalia de aur la Olimpiada Naţională de Matematică. Profesorul din Paşcani susţine că nu l-a bătut niciodată gândul să plece spre un alt oraş sau spre o altă şcoală, mai bine cotată. „Eu sunt din Paşcani, de ce aş pleca? Pot face foarte bine şi aici ceea ce mi-am propus”, spune el.  

cititi articolul complet  aici pe www.7est.ro

Citeste și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

 

Advertisements
Loading...

Related posts

Contabilii, bibliotecarii sau informaticienii din scoli vor primi gradatii de merit

Redacția

Concursul de directori de şcoli: trei săptămâni de interviuri în fiecare zi

Redacția

150 de elevi cu deficiență mintală beneficiază de un atelier de olărit dotat, aflat la Școala Specială Pașcani

Oana Cordoneanu

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site