RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

NU EŞTI TU CÂND EŞTI NEATENT!

Inspectoratul de Poliție Județean Iași demarează începând cu data de 13 februarie 2017 o serie de activități în mediul școlar, adresate liceenilor, care vizează prevenirea furturilor favorizate de neatenție, în special a furturilor din  genți și buzunare.

 

Campania, intitulată  Nu ești tu când ești neatent. Ești doar ținta hoților!, își dorește să prezinte adolescenților aspecte legate de modul și locurile în care operează ”hoții de buzunare”, ce speculează în comportamentul potențialelor victime și care sunt bunurile cele mai sustrase. O atenție deosebită va fi acordată regulilor elementare de siguranță personală pe care tinerii trebuie să le cunoască și pună în practică pentru a reduce riscul de a deveni victima unui infractor.

  

Prima activitate a campaniei va avea loc astăzi, 13 februarie 2017, între orele 11.00-12.00, când polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității se vor întâlni cu aproape 100 de elevi ai Colegiului Economic Administrativ Nr. 1 Iași.

 

Analiza furturilor din genți și buzunare reclamate în anul 2016, realizată la nivelul Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității, a stat la baza acestui demers preventiv. Astfel:

LOCURILE preferate de hoţii care fură din buzunare sunt cele aglomerate, pe stradă, la trecerile pentru pietoni, în timp ce victimele aşteaptă la semafor sau fac diverse cumpărături la tonetele stradale sau cele din pieţe. Autorii acestui gen de fapte acţionează şi în mijloacele de transport în comun, pe traseul urmat în special de studenți/elevi.

Cele mai frecvente MODURI DE OPERARE au fost sustragerea din buzunarul exterior al hainei victimei şi sustragerea din poşetă/ geantă/ rucsac a bunurilor.

BUNURILE vizate au fost cu precădere portofelele și telefoanele mobile.

Neatenţia/ neglijenţa victimei, precum și aglomerația constituie unele din CAUZELE FAVORIZATOARE producerii acestui gen de fapte.

 

Atunci când vorbim desprea reacţia victimelor în momentul săvârşirii faptei, putem afirma că majoritatea ”au intrat” în atenţia hoților asupra lor atunci când au folosit telefonul mobil și apoi l-au lăsat într-un buzunar al hainei sau al genţii sau atunci când au purtat neglijent geanta ori au lăsat-o fără supraveghere.

Related posts

Un şofer de 83 de ani a provocat un accident mortal între Hanul Ancuţei şi Tupilaţi

Redacția

Un tânăr din Stolniceni-Prăjescu s-a ales cu dosar penal pentru infracțiuni rutiere

Redacția

Păşcănean urmărit internaţional – depistat în Marseille, Franţa

Ema Roman
Încarcă...