NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Politică

Noaptea în care PSD a dat foc ţării

În ciuda protestelor masive din ultimele săptămâni, liderii PSD au adoptat aseară, pe ascuns, ordonanţa care scapă de dosare penale sute de politicieni care au furat bani publici. Prejudiciile totale numai în dosarele de abuz în serviciu, infracţiune dezincriminată parţial de Guvern, depăşesc un miliard de euro în ultimii doi ani. Deşi au adoptat ordonanţa la ceas de seară, contând pe „somnul“ românilor, mii de oameni au luat cu asalt azi-noapte pieţele centrale din marile oraşe.

 

Guvernul a adoptat, aseară, în jurul orei 22.00, prin Ordonanţă de Urgenţă, modificarea codurilor penale şi a trimis Parla­men­tului proiectul de lege privind graţierea. Cea mai controversată măsură, cea privind abuzul în serviciu, infracţiune de care sunt acuzaţi sute de politicieni şi şefi din administraţia centrală şi locală, a rămas aproape neschimbată. Potrivit OUG, incriminarea penală a abuzului în serviciu se va face doar pentru prejudicii mai mari de 200.000 de lei, dar va fi eliminată condiţia punerii în mişcare la plângerea prealabilă. Pentru prejudiciile sub această sumă se vor întreprinde doar demersuri administrative. „Nu este sancţionat penal. Ce este sub 200.000 de lei nu se mai sancţionează penal, se recuperează prejudiciul. Considerăm că este un cuantum rezonabil“, a apreciat Iordache. Întrebat care sunt oamenii politici care vor beneficia de aceste modificări, Iordache a răspuns: „OUG şi pro­iectele de lege nu s-au făcut pentru oameni politici sau pentru persoane“. Întrebat dacă şeful său de partid, Liviu Dragnea, va beneficia de această ordonanţă, Iordache, vizibil nervos, a refuzat să răspundă. Ordonanţa nu se afla pe ordinea de zi a Guvernului. De precizat că OUG menţine şi termenul de 6 luni de zile până la care pot fi făcute denunţuri privind săvârşirea unor infracţiuni. Acest lucru va face practic imposibilă ancheta unor fapte de corupţie comise în urmă cu peste şase luni. Reamintim că o singură zi dacă stă în vigoare, ordonanţa privind dezincriminarea abuzului în serviciu scapă de tot sau parţial nume mari anchetate de procurori precum: Liviu Dragnea, Gabriel Oprea, Alina Bica, Nicuşor Constantinescu, Radu Mazăre, Aristotel Căncescu, Paul al României, Marian Vanghelie, Ioana Băsescu, Gheorghe Nichita, Dan Şova, Elena Udrea sau Sorin Oprescu.  DNA a anunţat ieri că adoptarea ordonanţelor va salva 1.171 de persoane acuzate de abuz în serviciu, prejudiciul calculat în aceste dosare fiind de peste un miliard de euro.

  

 

Iohannis: Zi de doliu pentru statul de drept

 

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că ziua de ieri va fi una de doliu pentru statutul de drept, care a primit o lovitură puternică de la adversarii justiţiei, dreptăţii şi luptei împotriva corupţiei. Preşedintele spune că sfidarea PSD la adresa poporului este deplină, iar de astăzi misiunea sa este să restabilească statului de drept, pentru care se va bate până în ultima zi a mandatului său. „Dragi români, astăzi este o zi de doliu pentru statul de drept. Statul de drept, care a primit o lovitură puternică de la adversarii justiţiei, dreptăţii şi luptei împotriva corupţiei. Guvernul PSD şi ALDE a ignorat visul şi năzuinţele a milioane de români liberi care vor să trăiască într-o ţară eliberată de corupţie“, a scris Iohannis, pe Facebook. El a afirmat că Guvernul PSD şi ALDE „a anulat munca a zeci de mii de oameni oneşti şi curajoşi“ din Justiţia română, după deciziile luate marţi seara, anulând de asemenea şi eforturile românilor de a face din România o ţară respectată în Europa. Preşedintele USR, Nicuşor Dan, a afirmat aseară, într-o postare pe Facebook, că PSD şi „aliaţii lor au trecut „linia roşie“prin adop­tarea ordonanţei care „îi dezincriminează pe Dragnea, Oprea, Udrea, şova, Mazăre, Titus Corlăţean, şi pe toţi ceilalţi“, invitându-i astfel pe români să protesteze „până la capăt“.

 

Mii de oameni în stradă, mult mai nervoşi ca până acum

 

Peste 20.000 de oamenii s-au adunat aseară în faţa Guvernului după anunţul făcut de ministrul Justiţiei. La închiderea ediţiei, numărul protestatarilor era în creştere. Spre deosebire de celelalte mitinguri de până acum, oamenii ieşiţi în stradă erau vizibil mai nervoşi. Pro­testatarii au scandat „PSD, ciuma roşie“, „Noap­tea, ca hoţii“, „Nu scăpaţi“, „Ale­geri anti­cipate“. Câţiva protestatari au sărit gardul Guvernului şi au fost imobilizaţi de jandarmi, iar alţi manifestanţi au încercat forţarea porţilor Guvernului. De asemenea, mai mulţi manifestanţi au aruncat cu bulgări de zăpadă. Angajaţii SPP au primit ordin să nu lase pe nimeni să mai intre sau să iasă din Palatul Victoria. Ca urmare, ziariştii acreditaţi la Guvern au rămas blocaţi în Palatul Victoria, nefiindu-le permis să părăsească Guvernul. Premierul şi miniştrii au plecat din Palatul Victoria imediat după şedinţa de Guvern. Mii de oameni au ieşit să protesteze şi în celelalte mari oraşe din ţară.

 

Liderul PSD minte cu neruşinare

 

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a negat ieri, la instanţa supremă, unde a început judecarea în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu, că ordonanţele de urgenţă au fost făcute „cu dedicaţie“ pentru el. „Uitaţi-vă cu atenţie pe dosarul meu şi pe ce a apărut în presă sau ce a fost în dezbarere publică, nu mă ajută pe mine personal. Eu am înţeles de la DNA că au o problemă cu vreo 15.000 de dosare, eu nu cred că cele 15.000 sunt despre mine, din câte îmi aduc eu aminte“, a spus Liviu Dragnea. Întrebat dacă mizează pe un viitor proiect de graţiere, Dragnea a minţit fără scrupule: „Eu nu am auzit de la Guvern că vrea să dezincrimineze abuzul în serviciu, pe de-o parte. Pe de altă parte, ştiu că avem o Curte Constituţională, din câte mai ştiu eu, cel puţin azi dimineaţă era în vigoare, care a adoptat o decizie. Dacă trebuie să ieşim în stradă pentru a nu pune în acord deciziile Curţii Constitutionale cu legislaţia, este şi asta o opţiune. Sau poate Curtea Constitu­ţio­nală a emis această decizie pentru mine?“. În realitatea, decizia CCR nu are nicio legătură cu modificările operate de Guvernul PSD. De asemenea, întrebat dacă i-a spus ministrului Justiţiei sau s-a consultat cu acesta pentru a propune pagube materiale mai mari de 200.000 de lei în cazul abuzului în serviciu, Dragnea a spus că nu îl ajută pe el acest plafon. O altă minciună. Întrebat ce le spune celor 100.000 de oameni care au ieşit în stradă şi au spus că proiectul de OUG privind modificările codurilor penale a fost dat „cu dedicaţie“ pentru el, Dragnea a răspuns: „Spun că sunt minciuni“. Nu sunt, după cum arată ordonanţa adoptată aseară.

 

Dragnea se întâlneşte cu judecătorii de Ziua îndrăgostiţilor

 

Judecarea dosarului în care Dragnea este acuzat de abuz în serviciu a început cu o amânare după ce de la primul termen al procesului au lipsit şase inculpaţi, printre care şi Bombonica Prodana (fostă Dragnea), care a formulat o solicitare de judecare în lipsă. Alţi cinci inculpaţi au cerut instanţei amânarea judecării cauzei, pentru a-şi angaja avocaţi. Procurorul DNA prezent la şedinţa de judecată a solicitat instanţei să nu amâne înce­perea judecării cauzei, arătând că inculpaţii au avut posibilitatea să-şi angajeze avocat în perioada în care dosarul a fost în procedură de cameră preliminară. Instanţa a admis cererile de amânare şi a stabilit următorul termen pentru 14 februarie, când se vor pune în discuţie probele cerute de inculpaţi şi se va citi rechi­zitoriul.

La ieşirea din sala de judecată, Liviu Dragnea a spus că nu va alege procedura simplificată de judecare a cauzei, care implică recunoaşterea integrală a faptelor de care este acuzat şi care i-ar putea aduce reducerea cu o treime a pedepsei. „Vreau să aduc şi eu un martor şi să audieze din nou martorii care au fost audiaţi la DNA, să vedem dacă şi acest proces va merge şi se va susţine pe o declaraţie mincinoasă, sau două declaraţii mincinoase, obţinute în condiţii suspecte la DNA“, a spus liderul PSD.

Întrebat dacă angajate ale DGASPC Teleorman au lucrat la PSD, dar au fost plătite din banii Direcţiei, Dragnea a spus că aceste acuzaţii nu sunt reale şi se bazează pe declaraţii mincinoase ale unor martori. Liderul PSD a mai spus că declaraţia mincinoasă a fost făcută de „o doamnă“ care a mai fost condamnată pentru luare de mită, probabil mai are un alt dosar şi cu care procurorii anticorupţie ar fi făcut „o înţelegere“.

Potrivit DNA, în perioada iulie 2006 – decembrie 2012, Dragnea, în calitate de preşedinte al CJ Teleorman, respectiv de preşedinte al PSD Teleorman, a determinat-o pe Floarea Alesu, la acea vreme director executiv al DGASPC Teleorman, să îşi încalce atribuţiile de serviciu prin menţinerea în funcţie şi implicit plata drepturilor salariale pentru două angajate ale aceleiaşi instituţii. „În realitate, cele două persoane şi-au desfăşurat activitatea la sediul PSD Te­leorman al cărui preşedinte era inculpatul Dragnea Liviu, aspect cunoscut de acesta din urmă“, susţine DNA. 

Sursa: ziaruldeiasi.ro

Advertisements

Related posts

Listă cu semnături de la morți pentru candidatul unui partid. Se cere plângere penală

Redacția

Partidul Mișcarea Populară și-a inaugurat un nou sediu la Pașcani

Ema Roman

HARTA dosarelor penale ale edililor din ţară. Printre ei şi primarul Dumitru Pantazi

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site