RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Gratuitatea transportului feroviar pentru studenţi: o promisiune rămasă în aer

Reprezentanţii CFR spun că nu pot încă elibera bilete gratuite, pentru că nu au primit precizări de la Guvern.„Nu poate decide un casier de la casa de bilete dacă o facultate este acreditată sau nu“, spune purtătorul de cuvânt al CFR.

 

Studenţii universităţilor din Iaşi şi-au făcut degeaba aşteptări cu privire la transportul feroviar gratuit care a fost anunţat de către Guvern că va începe de la 1 februarie. Ligile au lansat primele semnale că încă nu se ştie exact cum vor beneficia de această facilitate, iar în Ordonanţa de Urgenţă 2/2017 nu se precizează decât că această prevedere va intra în vigoare în cursul anului calendaristic. Însă, astăzi, stu­denţii care se vor prezenta la casieriile CFR pentru a-şi procura tichete gratuite de transport nu vor primi gratuitatea completă.

  

„Ziarul de Iaşi“ a luat legătura cu reprezentanţi din conducerea CFR Călători, care au lăsat să se înţeleagă faptul că, din momentul anunţării acestei gratuităţi şi până în prezent, nu au fost contactaţi de către Guvern cu privire la stabilirea normelor de aplicare. Ioan Sîrghe, purtător de cuvânt al CFR Călători, a spus că Ordonanţa specifică faptul că vor beneficia de această gratuitate doar studenţii care sunt înmatriculaţi la o facultate acreditată de către ARACIS, or, în momentul de faţă, legiti­maţiile sau carnetele de student pe care le au tinerii din România nu fac această distincţie.

„Aş­teptăm reglementări privind do­cu­mentul cu care se va prezenta studentul la casa de bilete, pentru a primi acel bilet gratuit. E o problemă, fiindcă vorbim de facultăţi acreditate, or asta nu poate decide un casier de la casa de bi­lete – dacă o facultate este acre­di­tată sau nu. La ora aceasta există o multitudine de tipuri de legitimaţii de student. Probabil va trebui să fie un act doveditor eli­berat de acele facultăţi, dar Ministerul Educaţiei Naţionale trebuie să vadă cum reglementează, fiindcă în final vor merge nişte deconturi şi la ei“, a spus Ioan Sîrghe. El a mai precizat că CFR Călători aşteaptă „din oră în oră“ o decizie a Guvernului pentru a o aplica, şi a spus că nu poate estima cât poate dura acest proces. 

Sursa: ziaruldeiasi.ro

Related posts

Lucrările de reabilitare energetică a Colegiului Tehnic „CF Unirea” au fost scoase la licitație

Răzvan Grecu

Ministerul Educatiei anunţă consultare publică privind structura anului şcolar 2018-2019; elevii, părinţii şi dascălii din învăţământul preuniversitar, aşteptaţi să-şi spună părerea

Redacția

Bacalaureat 2021. Subiectele la Limba română, profil real și uman

Redacția
Încarcă...