RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Nitratul de amoniu care a explodat în Beirut ar fi fost transportat, în 2014, de nava unui rus sub pavilion moldovenesc

Cele 2700 de tone de nitrat de amoniu care au explodat în zona portuară din Beirut ar fi fost transportate acum șase ani de cargoul Rhosus, sub pavilionul Republicii Moldova, dar proprietate a unui afacerist rus, scrie Unimedia, citând publicația moldo-street.com.

În 2014, cargoul Rhosus aflat sub pavilionul Republicii Moldova care transporta nitrat de amoniu între Georgia și Mozambic, a fost reținut în portul Beirut deoarece nu mai putea naviga în siguranță. Ulterior i s-a interzis navigarea din cauza că ar fi încălcat regulile de exploatare, iar încărcătura a fost sechestrată şi depozitată în portul Beirut, potrivit sursei citate. Echipajul compus din ruşi şi ucraineni a fost repatriat în 2014, dar îngrășământul chimic a rămas în Liban.

 Agenția de presă TASS scrie că vasul a fost confiscat de autoritățile libaneze în 2015. 

Atât portalul specializat Fleetmon, cât și publicația Zona Media din Rusia scriu că proprietarul vasului este omul de afaceri rus Igor Grechushkin, rezident în Cipru.

  

O explozie puternică a zguduit, marți seara, orașul Beirut, capitala Libanului. Cel puțin 100 de persoane au murit și 4.000 au fost rănite. Libanul a decretat trei zile de doliu național începând de miercuri. Chiar și la 4 km de epicentrul deflagrației, clădirile au fost avariate, iar străzile s-au umplut de cioburi și de sânge.

Premierul Hassan Diab a confirmat că aproximativ 2.750 de tone de nitrat de amoniu erau stocate în depozitul portului din Beirut unde s-a produs explozia. 

“Este inadmisibil ca o încărcătură de nitrat de amoniu, estimată la 2.750 tone, să fie prezentă de şase ani într-un depozit fără măsuri de precauţie”, a declarat premierul în faţa Consiliului Suprem de Apărare reunit în şedinţă de urgenţă.

digi24

Related posts

Ucraina semnează un acord cu compania turcă Baykar Makina pentru repararea şi mentenanţa dronelor

Redacția

Ce ratinguri face fotbalul la TV?

Redacția

Sute de mii de locuri de muncă vor necesita abilităţi digitale în doi-trei ani

Redacția
Încarcă...