Explicaţia ar deschide noi oportunităţi de cunoaştere a unor fenomene inexplicabile, cum este, de exemplu, călătoria în timp. Ştim cu toţii că timpul curge întotdeauna înainte şi nu înapoi, indiferent de cât de mult ne-am dori să retrăim trecutul. În acest sens, au fost formulate numeroase ipoteze, toate susţinând că săgeţile de timp se deplasează într-o singură direcţie: spre viitor.
Cercetătoarea australiană Joan Vaccaro (Universitatea Griffith) susţine că a găsit explicaţia pentru care timpul se deplasează înainte şi în sens opus. În mod concret, ar putea exista o diferenţă subtilă între direcţiile în care se deplasează săgeţile de timp (înainte şi înapoi), fapt pentru care întotdeauna ne vom îndrepta spre viitor şi nu înspre trecut.
Una dintre enigmele cu care se confruntă oamenii de ştiinţă atunci când încearcă să înţeleagă noţiunea de timp se referă la faptul că unii atomi sau unele molecule nu par să ţină cont de direcţia în care se deplasează săgeţile de timp. Astfel, anumite substanţe au un comportament aproape identic, indiferent de direcţia în care curge timpul. Acest fenomen nu este, însă, valabil şi în cazul spaţiului, dat fiind faptul că nu putem muta un obiect dintr-un loc în altul, iar acesta să rămână în acelaşi loc. Cele două cazuri sunt cunoscute în lumea ştiinţifică sub denumirea generică de “asimetria dintre timp şi spaţiu”.
Citiți articolul integral pe Descoperă.ro
Citește și: {loadposition articlescategoryload}