RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

Moștenitorii familiei Sturdza au donat Ministerului Culturii conacul Vârnav-Liteanu din județul Suceava

Șeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a anunțat, joi seara, că moştenitorii familiei Sturdza au donat un conac și un teren de 150.000 de metri pătrați, situate în județul Suceava. Proprietățile vor fi folosite de Ministerul Culturii pentru a dezvolta un centru pentru restauratorii culturali.

„O hotărâre de Guvern cu o valoare simbolică aparte, pentru că reprezintă aprobarea unei donaţii făcute de moştenitorii familiei Sturdza, este vorba de un conac, cu un teren aferent de aproximativ 150.000 de metri pătrați, în comuna Liteni, judeţul Suceava, donaţie făcută către Ministerul Culturii, unde Ministerul Culturii urmează să dezvolte un centru de formare pentru restauratorii culturali. Este o donaţie importantă în domeniul cultural pe care Guvernul a adoptat-o prin acest act normativ în şedinţa de guvern de astăzi (joi – n.red.)”, a anunțat Ionel Dancă, citat de Mediafax.

Imobilul este înscris în Lista Monumentelor Istorice a județului Suceava cu denumirea Casa Vârnav Liteanu. Casa boierească, ridicată în secolul al XVIII-lea, este în prezent în proprietatea unui descendent al domnitorului Moldovei Ioniță Sandu Sturdza, aflat în Germania.

Ministerul Culturii urmează să încheie un contract de donație cu proprietarii, iar clădirea de patrimoniu să parcurgă un amplu proces de restaurare.

  

„Casa Vârnav-Liteanu, din orașul Liteni, ne dorim să devină un centru de pregătire pentru restauratori, coordonat de Institutul Național al Patrimoniului, care să contribuie la dezvoltarea și consolidarea meseriilor implicate în protejarea patrimoniului arhitectural, dar și la specializarea profesioniștilor din muzee și instituții de cercetare. Județul Suceava va beneficia de investițiile necesare pentru dezvoltarea resurselor umane, investiții care îmi doresc să aibă reverberații atât la nivel național, cât și internațional. Este o moștenire a Bucovinei pe care vrem să o valorificăm și să îi oferim utilitate în prezent și în viitor”, a declarat Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, potrivit unui comunicat.

Conacul a fost ridicat de boierul Teodor Vârnav Liteanu în 1790, fiind apoi refăcut în 1900.

Potrivit Suceava News, de localitatea Liteni şi de acest conac și-au legat numele patru familii cu notorietate: boierii Vârnav-Liteanu, Kogălniceanu, Krupenschi (fost primar la Iași) și Sturdza. La sfârșitul secolului XIX, aici a locuit o perioadă fiica lui Mihail Kogălniceanu, Lucia, care se măritase cu un descendent al neamului Liteanu. De acest conac se leagă şi numele lui Gheorghe Vârnav Liteanu, fost Ministru Plenipotenţiar la Berlin, decorat cu marele cordon al Ordinului Coroana României, marele cavaler al Ordinului Albert de Bavaria, marele Cordon al Ordinului Wilhem I, mare ofiţer al Ordinului Steaua României, decedat la 23 martie 1905.

Conacul, împreună cu suprafaţa de 40 de ha de teren, a fost preluat de statul român comunist de la Alexandru C. Crupenschi, ginerele lui Alexandru Vârnav Liteanu, conform Decretului-Lege nr. 83/1949. După naționalizare, conacul a fost folosit de Gospodăria Agricolă de Stat Iţcani, iar în perioada 1960–2001 conacul a adăpostit o casă de copii. 

Clădirea a fost retrocedată în 2003 lui Johannes Sturdza, stabilit în Germania, moştenitor testamentar al Magdalenei Crupenschi.

digi24

Related posts

Muzeul Sitului Arheologic Cucuteni se află pe lista de finanțări a Ministerului Culturii

Redacția

Ruinele unui teatru antic construit de Nero, descoperite la Roma

Redacția

Vernisajul expoziției ”Fărâmă de lumină”. Cecilia Hăisan dă viață rugăciunilor pe icoane (VIDEO)

Redacția
Încarcă...