NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Uncategorized

Misterele senzaţiei de deja-vu şi când încetează să mai apară. Psiholog: „Fenomenul este mai des întâlnit în cazul oamenilor cu o educaţie superioară“

Cu toţii am avut cel puţin o dată în viaţă un deja-vu. Este vorba despre acel sentiment că, deşi eşti într-un loc nou, cu oameni noi, făcând un lucru complet nou, ţi se pare că ai mai fost acolo, cu acei oameni, şi ai mai făcut lucrul respectiv. Ştiri pe aceeaşi temă Vise care prevestesc căsătoria: superstiţii, mesaje ascunse şi explica… Chiar dacă senzaţia de deja-vu (din franţuzescul „déjà-vu“) este percepută ca un sentiment ciudat sau ca o iluzie că am văzut sau am trăit deja o experienţă cu care ne întalnim pentru prima dată, acest fenomen este firesc, ne asigură psihologii.

  

 

Deja-vu-ul apare spontan şi în majoritatea cazurilor durează între 10 şi 30 de secunde, chiar dacă în acel moment îţi pare că a fost mult mai lung. Se petrece atunci când eşti într-un context nou, o locaţie nouă, un eveniment special sau o banală convesaţie şi ai senzaţia, chiar certitudinea, că ai mai trăit acel moment cu exact aceleaşi detalii, acceaşi oameni, aceleaşi replici. E ca şi cum ai trăi din nou acea experienţă. În prezent există zeci de teorii care încearcă să explice această senzaţie, însă oamenii de ştiinţă sunt încă rezervaţi asupra acestui subiect.

Una dintre ele, este cea a medicului olandez, Hermon Sno. Acesta susţine că memoria se comportă asemenea unei holograme, creierul fiind capabil să creeze imagini tridimensionale ale unor fragmente minuscule de amintiri sau senzaţii. Conform cercetătorului olandez, senzaţia de deja-vu nu ar fi altceva decât reminiscenţe ale unor asemenea imagini holografice create de creierul nostru, imagini care, din stare latentă, revin la suprafaţă în momentul în care găsesc un corespondent în lumea reală.

Citiți articolul integral pe Adevărul.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

BIROUL DE EXECUTORULUI JUDECATORESC CORBU VASILE

Redacția

Undă verde pentru recuperarea banilor furați de la stat

Redacția

Sistemul Hidrotehnic Independent Pascani scoate la concurs (1)

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site