NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Actualitatea satelor

Minunea de la Heleșteni: Copii săraci ajutați și educați să își facă un viitor

Sărăcia și neajunsurile familiale îi privează de multe ori pe copii de școală și de actul educațional. Mulți ajung să termine doar opt clase, alții înscriți la școală cu greu reușesc zi de zi să vină la cursuri. Astfel de situații le întâlnim des în localitățile din mediul rural, iar din cauza sărăciei mulți dintre minori sunt trimiși de mici la muncă sau lăsați de izbeliște de părinții plecați la lucru cu ziua pentru a avea ce pune seara pe masă.

În asemenea situații foarte mulți așteaptă un sprijin chiar și de la comunitățile locale. Unii edili fac orice este posibil pentru a-i ajuta pe copii să meargă la școală, în alte cazuri indiferența fiind soluția aleasă de aceștia.Un exemplu de implicare și susținere am întâlnit în comuna Heleșteni. Aici funcționează un Centru de Educativ pentru Copiii Săraci, care se ocupă de asemenea categorii de persoane. Zilnic aproximativ 40 de copii primesc o masă caldă după orele de studiu, iar temele pentru a doua zi și le pot face tot aici.

 

  

Orice zi începe cu o rugăciune

 

De acest program beneficiază copii din clasele primare de la unitățile de învățământ din comună. După orele de dimineață aceștia sunt preluați de microbuzul școlar și transportați în Centrul Educativ. Primii ajunși se aliniază în curte și îi așteaptă pe ceilalți. Primii intră în centru copii de la grupa zero, cei de clasa întâi și a doua.

Se îmbulzesc spre dulăpiorul unde își lasă gențile, după care urmează o nouă aliniere în fața băii, unde se spală. Ultima încolonare e în fața sălii de mese, unde se intră în două serii. Orice zi petrecută de copii în acest centru începe cu o rugăciune. După masă ei își petrec timpul liber făcându-și temele, jucând mingea pe terenul de sport ori odihnindu-se în camere.La ora 16.30 ei sunt îmbarcați în microbuz și transportați la casele părintești. Totul, începe iar a doua zi.

 

Proiect comun Heleșteni – Consiliul Județean, susținut de voluntari   

 

Constantin Hâra, primarul comunei Heleșteni, e foarte bucuros de faptul că localitatea pe care o conduce reușește să facă aceste lucruri pentru copii. Centrul Educativ funcționează încă din anul 2007, acesta fiind realizat cu fonduri europene.

Cheltuielile cu masa copiilor și cele de funcționare sunt asigurate în egală măsură de Consiliul Județean și Primăria Heleșteni.

Și mai este cineva fără de care nu ar fi funcționat acest centru. Vorbim de învățătoarele de la școlile din comună, care fac câte patru ore de voluntariat zilnic pentru a-i educa și supraveghhea pe copii.

Sperăm ca peste ani acești copii să își dea seama de eforturile care le facem pentru ei. Pentru noi este o bucurie să îi ajutăm”, ne-a declarat primarul Constantin Hâra.

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

Incendiu devastator la Crivești. Foc pus intenționat

Redacția

Heleșteni: 10 kilometri de drumuri modernizate în șase ani

Marius Parteni

Cântec și dans la Festivalul Concurs „De la moșii noștrii, noi am învățat”, desfășurat la Tătăruși

Ema Roman

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site