RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Medic ATI: Aparate de zeci de mii de euro se ard pentru că sunt puse în prize de 2 lei

Spitalele din România funcționează în clădiri foarte vechi, care nu mai fac față standardelor medicale moderne, cu echipe tehnice care nu se pricep la aparatura de ultimă generație, a declarat dr. Radu Țincu, medic primar de Terapie Intensivă.

„Discutăm despre un sistem sanitar învechit, cu clădiri spital învechite, în care infrastructura este depășită fizic și moral. Această infrastructură veche a fost nevoită să suporte noi extinderi. Fiecare spital și-a crescut capacitatea în ultimii 30 de ani, dar fără să știe dacă rețele care trebuie să susțină aceste aparate sunt și eficientă. S-a produs un decalaj între structura spitalului propriu-zisă și noi și noi paturi de terapie intensivă, noi și noi aparate care toate sunt consumatoare de energie electrică și toate încarcă sarcina acestor circuite construite acum 50-60 de ani”, a precizat medicul.

Radu Țincu a insistat pe faptul că este important și cum se menține în funcțiune infrastructura unui spital.

„Nu mai putem funcționa cum funcționăm astăzi, cu un electrician nepriceput, cu un instalator nepriceput. Trebuie să existe o echipă tehnică de intervenție. Aceste echipe, coordonate de un inginer, cu divizii care să se ocupe separat de rețeaua electrică, de rețeaua oxigenului și de rețeaua de apă, lipsesc cu desăvârșire. Toate intervențiile din secția de Terapie Intensivă trebuie realizate de persoane competente, care să garanteze pentru acele lucrări. Nu discutăm de schimbarea unei prize la domiciliu, unde dacă am schimbat-o prost, se va arde un frigider. Discutăm despre o instituție care reprezintă un element de siguranță națională. O priză schimbată prost, pe lângă faptul că poate deterioara o aparatură scumpă, poate pune în pericol viața pacientului și integritatea clădirii respective”, a precizat dr. Radu Țincu.

  

Medicul a dat ca exemplu faptul că statul român a cumpărat aparatură medicală de milioane de euro care uneori este pusă în funcțiune de persoane care nu au pregătirea corespunzătoare.

„Multe probleme din sistemul de sănătate sunt generate de faptul că aparatura nu este pusă în funcțiune de persoane care știu procedura. Aparate de zeci de mii de euro se ard pentru că sunt puse în prize care costă 2 lei, în condițiile în care era necesară și infrastructura de calitate. Am văzut filmulețe trimise de cetățeni sau cadre medicale cu prize care nu sunt etanșe, cu lucrări făcute necorespunzător în spitale. Este obligatoriu ca Minsterul Sănătății să elaboreze norme care să reglementeze activitatea acestor echipe tehnice, care trebuie să întrunească anumite criterii și să respecte anumite proceduri și o calitate a lucrărilor”, a precizat medicul de terapie intensivă. 

ziarul de iasi

Related posts

Suplimentele cu vitamina D si Omega-3 reduc riscul de boli autoimune?

Redacția

Banane cu pesticide distribuite în magazine necunoscute

Redacția

Crește numărul de infecții Covid-19 în Europa, după o pauză de 10 săptămâni

Redacția
Încarcă...