NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Măști versus viziere, în lupta împotriva răspândirii coronavirusului. Fizician: Masca oferă mult mai multă protecție

Trei cercetători americani de la Florida Atlantic University din SUA au făcut teste folosind măști cu supapă, viziere, dar și măști chirurgicale, pentru a studia mișcarea particulelor de dimeniuni naonometrice, comparabile cu cele ale coronavirusului. Fizicianul Cristian Presură a explicat, la Digi24, că măștile chirurgicale obișnuite oferă o protecție mai eficientă decât vizierele în lupta împotriva răspândirii coronavirusului.

„Concluziile experimentului sunt puțin îngrijorătoare. Noi folosim măștile, în mod special, pentru a nu da virusul mai departe. Asta este principala funcție a măștii, de a bloca atunci când suntem infectați, împrăștierea virusului”, a spus Cristian Presură, la Digi24. 

În cazul vizierei, fizicianul Presură spune că „se vede cum aerosolii pleacă pe sub vizieră, și chiar dacă în prima instanță, sunt blocați de vizieră, după mai multe minute, aerosolii se împrăștie pe sub vizieră și totuși ajung la distanțe rezonabile, la distanță de un metru după cinci minute. La fel se întâmplă și în cazul măștilor cu valvă, unde se observă foarte clar că, chiar și atunci când se expiră, aerosolii trec prin acea valvă și sunt împrăștiați în jur. Este îngrijorător, într-adevăr. 

Măștile obișnuite, se vede în video, aruncă virusul, în sus, între zona dintre nas și ochi, în rest ele sunt foate bune. Viziera oprește, dar după un anumit moment, în partea de jos, aerosolii se formează și se împrăștie în toate direcțiile. 

  

Dacă vrem să înțelegem rezultatele acestui experiment, putem folosi analogia fumului de țigară. Dacă fumăm în spatele unei viziere și apoi dăm afară fumul, acesta inițial este blocat apoi se împrăștie încetul cu încetul. Masca oferă mult mai multă protecție, viziera oferă mai puțin protecție. Când masca este făcută prost, aerosolii ies drept prin mască. Aceste măști pe care noi la folosim ar trebui validate înainte de a ajunge la consumatori”.

digi24

Advertisements

Related posts

În comă la spital după ce s-a înecat cu mâncare, la o nuntă

Redacția

Un ieșean a murit acasă după ce s-a infectat cu coronavirus. Bilanțul în România a ajuns la 357 de morți

Redacția

Ameninţări cu închisoarea pentru părinţii care nu-şi vaccinează copiii

Redacția
Încarcă...